Позов про конфіскацію активів Ротенберга подано: Ocean Plaza нарешті планують передати державі

Всі новини

Дата

03 Бер 2023


Сьогодні у Вищому антикорупційному суді України (ВАКС) зареєстровано позовну заяву Міністерства юстиції України до Аркадія Ротенберга та його сина про застосування конфіскаційної санкції (п. 1-1 ч.1 ст. 4 Закону України “Про санкції”).

 

Загальна кількість сторін у справі 19. Відзначимо, що третьою особою, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, є український підприємець Василь Хмельницький, який у 2020 році викупив частку в бізнесі Ротенберга. Іншу частину викупили громадяни Швейцарії Сюзанна та Андреа Рішааль Валлабх, які теж проходять по справі як треті сторони. 

 

Ротенберг – четвертий російський олігарх, у якого можуть бути конфісковані активи в Україні. До цього, ВАКС вже стягнув активи олігарха-виробника зброї Євтушенкова; олігарха власника заводу, який допомагав виготовляти титан для російської оборонки Шелкова та російського олігарха Дерипаски, у якого, зокрема, конфіскували Миколаївський глиноземний завод (наразі розглядається апеляція). 

 

Загалом, це шістнадцятий позов Мін’юсту про конфіскацію за спеціальним механізмом, який почав працювати з кінця травня 2022 року, однак лише четвертий позов проти російського олігарха.

 

Аркадій Ротенберг є російським олігархом, а також близьким другом путіна. Саме з ним пов’язують будівництво кримського мосту. В жовтні 2022 року на Ротенберга було накладено санкції РНБО.

 

Інформація щодо активів, які планують конфіскувати у Ротенберга поки відсутня, однак в ЗМІ неодноразово фігурувала інформація про те, що російський олігарх володіє ТРЦ “Ocean Plaza” в Києві через ТОВ «ІС «Либідь». Вартість цього об’єкта оцінюється в $180 млн. Скоріш за все, мова йтиме також і про конфіскацію інших українських активів Ротенберга, які знаходить у формальній власності цього ТОВ. Це три земельні ділянки та 15 квартир у Києві.

 

Джерело: Інститут законодавчих ідей