У США росіянина засудили до трьох років в'язниці за незаконне постачання електроніки до росії

Всі новини

Дата

18 Лип 2024


Росіянина засудили до трьох років в'язниці за незаконне придбання великої кількості виробленої у США мікроелектроніки подвійного призначення військового класу для російських організацій.

 

За даними прокуратури, росіянин Максим Марченко брав участь у зарубіжній незаконній мережі поставок, яка після вторгнення росії в Україну незаконно закуповувала великі партії OLED-мікродисплеїв подвійного призначення військового класу для російських користувачів.

 

Максим Марченко, громадянин росії, який мешкає в Гонконзі, керує кількома підставними компаніями і незаконною мережею поставок у росії та інших країнах. Він і два його співучасники шахрайськи купували в американських дистриб'юторів мікросхеми військового призначення, включно з OLED-мікродисплеями, для користувачів у росії. Для цього вони використовували підставні компанії та обманні методи, приховуючи від американської влади кінцеве призначення товару.

 

Ці технології мають значне військове застосування, наприклад, у прицілах для гвинтівок і приладах нічного бачення. Вони стверджували, що відправляють вантажі в Китай та інші країни для використання в медичних дослідженнях, але насправді товари призначалися для росії.

 

Марченко і його співучасники нелегально переправляли OLED-мікродисплеї через компанії в Гонконзі та інших країнах, організовуючи їхнє доставлення в росію. Вони також використовували підставні компанії для приховування платежів із росії. З травня 2022 року до серпня 2023 року підставні компанії Марченка переказали у США понад 1,6 мільйона доларів на підтримку цієї мережі контрабанди.

 

Джерело: РБК-Україна, прес-служба Офісу прокурора США