Банки країн, що підтримують росію, перестають працювати з рублем через ризик потрапити під санкції США

Всі новини

Дата

29 Сер 2024


Банки Об'єднаних Арабських Еміратів почали відхиляти оплату російськими компаніями електронних компонентів і споживчої електроніки з Китаю.

 

Названі платежі з боку російських компаній за електроніку блокуються, оскільки товари не надходили в ОАЕ, а прямували безпосередньо до росії.

 

Російські компанії використовували як проміжний пункт для фінансових операцій із Китаєм саме Емірати через низькі комісії. Однак китайська сторона почала блокувати такі операції через ризик санкцій США.

 

Проблеми з оплатою виникли близько місяця тому після того, як китайські банки почали вимагати підтвердження походження коштів та митної документації про вивезення товарів. Відповідно до грудня цього року у росії може виникнути дефіцит споживчої техніки та компонентів, а ціни можуть зрости на 5–10%, прогнозують учасники ринку.

 

Натомість, Турецький банк Ziraat, який належить державі і посідає перше місце в країні за розміром активів, відмовляється проводити операції в російських рублях.

 

Ziraat без пояснення причин припинив відкривати рахунки в рублях, а клієнтам з діючими рахунками запропонував конвертувати російську валюту в турецькі ліри.

 

Росіяни, які ведуть у Туреччині бізнес, розповіли, що раніше в банку рублеві операції були доступні клієнтам за наявності посвідки на проживання або документа про право на роботу чи навчання в Туреччині. Однак тепер у країні виникають складнощі з відкриттям рахунків у російській валюті.

 

За словами співрозмовників агентства, аналогічну Ziraat політику проводять і інші державні банки Туреччини.

 

Операції в лірах з Росією турецькі банки почали припиняти після посилення санкцій американського Мінфіну.

 

Джерело: Укрінформ, The Moscow Times (ОАЕ), Економічна правда, The Moscow Times, РИА Новости (Туреччина)