Банки закликають Британію встановити правові принципи, перш ніж вдаватися до конфіскації активів рф

Всі новини

Дата

24 Лют 2024


Міжнародні банки попередили уряд Великої Британії про необхідність встановити правові принципи, перш ніж вдаватися до конфіскації російських активів на мільярди фунтів стерлінгів, інакше це може викликати потрясіння для світової фінансової системи і наразити фінансові установи на ризик судових позовів.

 

Державний секретар США Ентоні Блінкен та глава МЗС Британії Девід Кемерон є одними з тих, хто закликав до конфіскації активів рф, тоді як політичні лідери Європейського Союзу були обережнішими.

 

Цю обережність поділяють деякі представники фінансової індустрії, які заявили агентству Bloomberg, що хочуть, аби політична риторика, яка посилюється, трансформувалася в міжнародно скоординовані заходи для забезпечення законності конфіскації. Деякі банкіри і юристи у Великій Британії попереджають, що гучна конфіскація активів може зашкодити репутації Лондона як міжнародного фінансового центру і викликати питання про верховенство права.

 

Пріоритетом для банків є певна форма правового захисту або відшкодування на тлі ризику будь-яких майбутніх позовів з боку росії проти окремих фінансових установ, причетних до конфіскації активів.

 

Повна сума заморожених російських активів у Британії невідома. Однак член парламенту лейборист Кріс Брайант минулого року казав, що близько 26 мільярдів фунтів стерлінгів активів центрального банку рф знаходяться в Британії, але частина з них може зберігатися в Euroclear.

 

Фінансові установи повідомили, що будь-який крок з конфіскації активів вимагатиме чіткого аудиторського сліду, аби показати, що кошти йдуть в Україну, і зробити процес надійним та прозорим. Вони також закликали уряд врахувати будь-який тиск на банківську ліквідність, який може виникнути як через раптові вимоги про передачу коштів, так і через те, що інші іноземні інвестори, стурбовані конфіскацією активів, вирішать забрати свої гроші.

 

Багато банкірів вважають, що найбільш прийнятним планом є використання доходів від заморожених коштів, а не конфіскація самих активів. І ЄС заклав основу для такого підходу, прийнявши цього місяця закон, що вимагає від власників арештованих грошей відокремити прибуток. За оцінками ЄС, близько 15 мільярдів євро (16,2 мільярда доларів) можуть бути спрямовані в Україну протягом наступних чотирьох років саме таким шляхом.

 

Однак, за словами джерела Bloomberg, до саміту лідерів країн G7, який відбудеться в Італії у червні, значного прогресу в питанні конфіскації російських активів не очікується.

 

Джерело: Дзеркало тижня, Bloomberg