Байден підписав законопроект про допомогу Україні та конфіскацію російських активів

Всі новини

Дата

24 Кві 2024


Великий пакет допомоги США Україні та іншим союзникам, який президент Джо Байден підписав 24 квітня, також дозволяє його адміністрації конфіскувати російські державні активи і використати їх на користь України. 

 

Це може означати ще 5 мільярдів доларів допомоги для України, які надійдуть з активів російського Центрального банку, що вже були заморожені у Сполучених Штатах. Арешти будуть здійснені відповідно до положень закону про REPO (скорочено від Закон про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців), які були включені до законопроекту про допомогу.

 

Новий закон вимагає від президента США та Міністерства фінансів розпочати пошук російських активів у США протягом наступних 90 днів та відзвітувати про результати пошуку перед Конгресом протягом 180 днів.

 

Через місяць після цих процедур президент Джо Байден матиме право арештовувати, конфіскувати або передавати права на будь-які російські державні активи, які перебувають в межах юрисдикції Вашингтону.

 

Проте, Сполучені Штати можуть відмовитися від конфіскації, якщо цю пропозицію не підтримають країни Великої сімки та Євросоюзу.

 

У Білому домі хочуть продовжити консультації з союзниками, щоб діяти разом, що може сповільнити цей процес. Радник президента з питань національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що США ведуть консультації з партнерами, щоб «діяти разом».

 

Міністерка фінансів Джанет Єллен заявила, що США навряд чи діятимуть без підтримки союзників з G7.

 

Джерело: Главком, трансляція голосування Сенату США, звернення Джо Байдена, AP News