Байден пропонує країнам G7 до червня скласти плани використання заморожених активів рф

Всі новини

Дата

29 Лют 2024


​​Президент США Джо Байден хоче, щоб країни «Групи семи» досягли прогресу щодо реалізації планів використання заморожених російських активів для підтримки України до саміту лідерів G7 у червні в Італії.

 

Байден хотів би, щоби заморожені активи використовувалися для фінансування бюджетних потреб України, а потім для її відновлення, сказав співрозмовник агентства Bloomberg. Президент США не вважає, що використання російських заморожених коштів замінює необхідність допомоги Україні, сказав інший співрозмовник.

 

Як зазначається, представники країн G7 обговорюють варіанти використання 280 мільярдів доларів заморожених активів Центрального банку росії.

 

Союзники сходяться на думці, що заморожені кошти повинні залишатися недоступними для росії, якщо вона не пообіцяє допомогти у відновленні України, але розходяться в думках щодо того, наскільки законним буде їх повна конфіскація.

 

Одна із проблем полягає в тому, що переважна більшість коштів знаходиться в Європі і будь-яка угода має бути підтримана всіма країнами G7. Інша проблема - знайти варіант, який усі союзники визнають юридично обґрунтованим і який допоможе знизити ризики для євро.

 

Джерело: Укрінформ, Bloomberg