Британія не виписала жодного штрафу за ухилення від санкцій проти росії

Всі новини

Дата

20 Тра 2024


OFSI, що входить до складу Міністерства фінансів, є головним органом, відповідальним за виконання санкцій. Він був створений у 2016 році, після того, як Британія вийшла з ЄС і потребувала власного органу з виконання санкцій. Його функції полягають у "швидкому виявленні, реагуванні та усуненні порушень фінансових санкцій".

 

Проте з моменту вторгнення росії в Україну у 2022 році OFSI не виписало жодного штрафу за ухилення від санкцій, пов'язаних з росією. Експерти кажуть, що це навряд чи пов'язано з тим, що жодна російська фізична особа не порушила санкції, або навіть з тим, що британські компанії не порушили санкції.

 

"Уряд не продемонстрував справжнього політичного бажання забезпечити виконання того, що є потенційно злочинним порушенням санкцій", — вважає Гелен Тейлор, старший науковий співробітник організації Spotlight on Corruption.

 

Тепер депутати хочуть щось робити з недотриманням санкцій. Впливовий парламентський комітет з питань фінансів розслідує, чи працюють санкції проти росії, приділяючи особливу увагу ефективності роботи Служби з питань фінансової розвідки.

 

Але санкції продовжують запроваджувати, навіть якщо немає ніякого примусу до їхнього виконання. У п'ятницю 17 травня Міністерство закордонних справ Великобританії оголосило про пакет санкцій проти росії та Північної Кореї, спрямованих проти "торгівлі зброєю в обмін на нафту" між двома країнами, яка надає Путіну більше зброї для його війни в Україні. 

 

Джерело: Дзеркало Тижня, Politico