Конфіскація активів рф: у Канаді розглядають законопроєкт, який може створити міжнародний прецедент

Всі новини

Дата

19 Жов 2023


Законопроєкт має на меті надати уряду повноважень конфісковувати розміщені на території країни суверенні активи інших держав. Така можливість виникатиме, лише якщо певна держава порушить міжнародний мир і безпеку та вчинить грубі порушення прав людини.

 

«Пропонований законопроєкт притягує росію до відповідальності. Він створює юридичний шлях для Канади й інших держав, які дотримаються її прикладу, використати російські активи для компенсації Україні», - сказала незалежна сенаторка Ратна Омідвар, яка внесла цей документ.

 

Наразі, законодавство Канади дозволяє конфіскацію активів російських громадян і компаній за рішенням суду. Проте національні суди не мають юрисдикції над суверенними активами держав, що стає на заваді конфіскації сотень мільярдів доларів Центробанку рф, заморожених у всьому світі. 

 

Оскільки відповідно до законопроєкту Омідвар рішення про конфіскацію ухвалює уряд, а не суд, дія імунітету у цьому разі не поширюватиметься. 

 

Аби законопроєкт набув чинності, він має пройти три слухання у Сенаті та стільки ж - у Палаті громад, після чого отримати схвалення генерал-губернатора.

 

Джерело: Ukrinform.ua