Чеська Республіка обговорює з партнерами способи використання заморожених російських активів для відновлення України

Всі новини

Дата

11 Лип 2023


Чеська Республіка обговорює з партнерами способи використання заморожених російських активів для відновлення України. Це повідомив прем'єр-міністр країни Петр Фіала на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у Празі.


"Заморожування російського майна – велика тема в Чеській Республіці. У Чеській Республіці це відбувається, відбувається і в інших європейських країнах. Ми зараз обговорюємо з нашими європейськими друзями, як можна використати це майно для відновлення України. Це непроста тема, складна з юридичного погляду. І тут відбуваються інтенсивні дискусії, ми намагаємося вирішити, у який спосіб можемо це заблоковане майно використати на користь України, щоб відновлення було успішним і швидким", – зазначив він.

Міністерство фінансів Чехії повідомило, що країна заморозила російські активи приблизно на 10 млрд крон ($457 млн). Ідеться про гроші, нерухомість і частки в компаніях.

Наразі в Чехії немає закону, який дав би змогу передати заморожені російські активи на відновлення України. І, на відміну від Естонії, яка розробила механізм конфіскації російських активів, Чехія бере участь у розробленні спільного рішення в межах ЄС, пояснили у МЗС країни.

 

Джерело: irozhlas.cz