Україна добивається укладення міжнародної угоди для передачі заморожених російських активів для відбудови

Всі новини

Дата

17 Бер 2023


Зусиллям України щодо забезпечення отримання від росії компенсації за шкоду, завдану її вторгненням,стають на завваді занепокоєння союзників щодо можливих правових прецедентів. Київ намагається забезпечити прийняття міжнародної угоди, яка визначить правову основу для передачі російських активів, заморожених іншими країнами, зокрема мільярдів доларів активів російського центрального банку, для допомоги у відбудові України.

 

Заступник міністра юстиції Ірина Мудра в коментарі Reuters зазначила, що деякі країни стурбовані створенням прецеденту, який поставив би під загрозу їхні власні активи внаслідок можливих вимог по компенсації за минулі конфлікти, в яких вони брали участь.

 

«У нас немає іншого вибору, окрім як змусити росію виплатити репарації. Якщо вона не зробить цього добровільно, (давайте) наповнимо (компенсаційний) фонд російськими грошима, валютними резервами, російськими активами», — сказала Мудра.

 

«Цей договір буде діяти виключно для ситуації кричущої агресивної війни, яка порушує Статут ООН і рішення Міжнародного суду, так, щоб його не можна було використовувати для інших конфліктів», — заявила заступник міністра юстиції.

 

Незважаючи на майбутні перешкоди, посадовиця сподівається, що протягом року буде створено міжнародний механізм компенсації Україні, а угода про створення міжнародного реєстру збитків  буде представлена в травні та підписана іноземними партнерами до початку червня.

 

Джерело: Reuters