У ЄС погодили використання прибутків від заморожених активів рф для закупівлі зброї для України

Всі новини

Дата

08 Тра 2024


Посли ЄС погодили принципові заходи щодо надприбутків від заморожених активів росії. Гроші скерують на підтримку відновлення та військової оборони України в умовах російської агресії.

 

27 послів країн-членів ЄС погодилися передати дохід, отриманий від інвестування заморожених активів росії в Бельгії - вартістю від 2,5 до 3 мільярдів євро на рік - на оборону України від російської агресії.

 

Після тижнів напружених переговорів столиці нарешті уклали угоду, яка відкриває шлях до того, щоб ЄС направив гроші в Україну в липні. Угода стосується лише 192 мільярдів євро, які зберігаються в Euroclear, брюссельському депозитарії цінних паперів.

 

Дев'яносто відсотків цих коштів призначені для закупівлі боєприпасів для зруйнованої війною країни, тоді як решта коштів піде на фінансування невійськової допомоги.

 

План ЄС запропонував нейтральним країнам, таким як Австрія, Ірландія, Мальта і Кіпр, можливість відмовитися від купівлі зброї, що є червоною лінією для цієї групи держав. Вони можуть обмежитися наданням гуманітарної допомоги.

 

Очікується, що наступної середи столиці проведуть технічні перевірки і формально скріплять угоду печаткою.

 

Ця ініціатива відокремлена від більш широкої ініціативи США щодо конфіскації всіх активів на підтримку України - кроку, який відкидається найбільшими урядами ЄС через побоювання щодо правових та фінансових наслідків нестабільності. Обговорення плану США досягне свого апогею під час зустрічі лідерів G7 в Італії в червні.

 

Під час переговорів у Брюсселі столиці чинили тиск на Бельгію, щоб вона спрямовувала податкові надходження від прибутків активів - близько 1,7 млрд євро у 2024 році - безпосередньо в Україну. Дипломати звинуватили уряд у Брюсселі в бухгалтерських махінаціях, які фактично подвійно враховують його внески в розорену війною країну.

У ході 11-годинної поступки, яка розблокувала угоду, Бельгія погодилася спрямувати податкові надходження в Україну - за умови, що інші країни ЄС та G7, які володіють російськими активами, зроблять те ж саме. Очікується, що Бельгія формалізує цю позицію в письмовій заяві, повідомив дипломат ЄС. 

 

Ще однією поступкою, зробленою в останню хвилину, Бельгія також знизила комісію, яку Euroclear стягуватиме за управління замороженими активами, до 0,3 відсотка, що, за словами двох дипломатів ЄС, вивільнить додаткові кошти для України.

 

Джерело: Politico, головування Бельгії в Раді ЄС в Х