Економісти пропонують створити трастовий фонд російських активів

Всі новини

Дата

29 Чер 2024


Незалежний цільовий фонд, що консолідував би усі заморожені валютні резерви Центрального банку росії і слугував би механізмом кредитування та запозичень для відновлення України.

 

Таку ідею запропонували двоє американських економістів.

 

Їхня пропозиція створити траст для об'єднання в ньому російських активів за кордоном, що становлять за різними оцінками від 350 до 383 мільярдів доларів, є однією з низки ідей щодо того, де знайти гроші на відбудову України та як змусити росію заплатити за неї.

 

Ідею сформулювали Майкл Бернстам, науковий співробітник Гуверівського інституту Стенфордського університету та Стівен Роузфілд, професор економіки в Університеті Північної Кароліни в Чапел-Гілл.

 

Західні уряди наразі “розглядають одну пропозицію за іншою про те, як фінансувати Україну за допомогою заморожених російських активів”, нагадують науковці. Пропонується як передача цих активів Україні, так і використання доходів від цих активів для передачі Україні, або ж надання Києву позики від західних держав, виплати з якої погашалися б за рахунок доходів з російських активів.

 

“Уряди можуть позичати в тому обсязі, за який вони готові взяти на себе зобов’язання, і який можуть дозволити собі погашати з відсотками в різні періоди, – пишуть економісти. – Якщо кожна з західних країн позичить і виплатить в середньому від 2 до 4 мільярдів доларів на рік … вони можуть легко залучити від 50 до 100 мільярдів доларів на рік для потреб України”.

 

Трастовий фонд може почати з проведення аудиту для обліку всіх російських активів, заморожених у різних юрисдикціях.

 

Крім того, трастовий фонд уникнув би дискусій за і проти вилучення заморожених російських активів: “Він переміщує активи до міжнародної фідуціарної опіки з їхнього поточного підвішеного стану, зберігає їх і використовує для фінансування України”.

 

Науковці також вважають, що у разу судового позову з боку росії щодо використання її заморожених коштів, Україна могла б озвучити свої претензії та надати докази фінансових втрат і воєнних руйнувань. У такому разі тривав би судовий процес у справі про воєнні злочини, “який інакше може ніколи не відбутися”.

 

Джерело: Голос Америки, The Hill