Естонія розробила механізм використання російських заморожених активів на користь України

Всі новини

Дата

12 Жов 2023


За словами прем’єрки Каї Каллас, для росії дуже важливо підняти ціну агресії. «Законопроект, який сьогодні уряд направив до парламенту, дозволить використовувати заморожені в Естонії активи підсанкційних осіб для компенсації Україні збитків від війни. Нам потрібно показати приклад і заохотити інші європейські країни запровадити подібні правила. росія повинна відшкодувати Україні всю завдану війною шкоду. Важливо, щоб агресія каралася, а завдана агресією шкода була відшкодована», – сказала Каллас.

 

Отже, який план Естонії, який вона хоче поставити за приклад іншим країнам ЄС? Простіше кажучи: по-перше, там, де агресор завдав шкоди, яку Україна задокументувала, Україна висуватиме претензії до росії, які [росія], очевидно, не прийме. Відповідно до законопроекту, який зараз розробляється в Естонії, Україна зможе попросити Естонію спрямувати гроші із заморожених російських активів на відновлення України.

 

Тоді в гру вступає естонська судова система, яка повинна буде вирішити, чи можуть конкретні заморожені активи бути передані або взяті під контроль. Отже, це буде процес, який займе багато часу, але кінцевий результат буде того вартий.

 

Міністр закордонних справ Маргус Цахкна також визнав ініціативу Естонії щодо мобілізації заморожених російських активів. Він, зокрема, наголосив, що «Мені приємно, що сьогодні уряд схвалив проєкт поправок до Закону про міжнародні санкції, метою якого є оптимізація законодавчої бази Естонії для підвищення компетенції та повноважень органів влади у впровадженні та моніторингу санкцій. Гроші на компенсацію збитків, завданих росією Україні, мають надходити не лише з кишень платників податків інших країн».

 

Міністр закордонних справ пояснив, що згідно з проєктом закону, заморожені російські активи залишатимуться замороженими до тих пір, поки не буде компенсовано збитки, завдані війною. Запровадження механізму потребує міжнародної угоди з Україною або міжнародного механізму компенсації.

 

На момент підготовки проєкту закону в Естонії на підставі міжнародних санкцій було заморожено активи на суму близько 38 мільйонів євро.

 

Джерело: Уряд Естонії, ERR