Естонія ухвалила закон, за яким можна передати Україні кошти від заморожених активів рф

Всі новини

Дата

15 Тра 2024


Парламент Естонії ухвалив закон, який дозволяє використовувати заморожені російські активи для компенсації збитків, завданих Україні внаслідок війни.

 

Ініційований Урядом Закон "Про внесення змін до Закону про міжнародні санкції та інші пов’язані з ним закони" створює в Естонії внутрішньодержавний механізм, який забезпечить майнову відповідальність держави-агресора за шкоду, яку та заподіяла порушеннями міжнародного права. Поправка дозволяє використовувати заморожені санкціями активи фізичних осіб і компаній, які сприяли протиправним діям росії. Це буде оплата за збитки, яку росія винна Україні.

 

За словами голови конституційного комітету Хендріка Йоханнеса Терраса, складно розробити правове регулювання, щоб використати заморожені активи. Над цим працюють кілька країн-союзників та міжнародних організацій, і Естонія має відіграти тут роль першопрохідця.

 

"Росія є державою-агресором, і компенсація за завдані нею збитки не може бути покладена на Україну та її союзників. росія несе відповідальність за завдані збитки, і вона повинна понести цю відповідальність", - додав Террас.

 

Для того, щоб розпочати провадження в Естонії щодо використання майна, Україна має подати відповідний запит. Крім того, повинні бути достатні докази зв'язку власника майна з протиправним діянням.

 

МЗС Естонії повинно з'ясовувати всі обставини та право власності на майно, а також встановлювало відсутність виняткових обставин, які б переважали інтереси відповідної особи. Власник майна має право відповідно до закону оскаржити рішення про використання майна в адміністративному суді.

 

Важливо, що перед другим читанням законопроєкту конституційна комісія внесла до нього сім поправок. Зокрема, дозвіл на використання заморожених коштів даватиме не адміністративний суд, як передбачалося в первинній версії законопроєкту, а Міністерство закордонних справ Естонії.

 

Джерело: Суспільне Новини, сайт естонського парламенту, ERR, текст закону