Естонія планує ухвалити закон про компенсацію Україні за рахунок заморожених російських активів

Всі новини

Дата

15 Бер 2023


Є сподівання, що якщо відповідний законопроєкт ухвалить Рійгікогу (парламент Естонії), то це дозволить компенсувати збитки України від війни за рахунок доходів від заморожених активів російського походження і стане прикладом для решти Європи.

 

У Міністерстві закордонних справ кажуть, що планують підготувати законопроект протягом кількох місяців.

 

Мерлі Вескі, який очолює юридичний департамент міністерства, сказав, що якщо Україна подасть позов про відшкодування збитків проти Російської Федерації, але росіяни відмовляться платити зовсім або заплатять не повністю, для цього можуть бути використані заморожені активи. Вескі сказав, що: «Якщо не буде досягнуто згоди про відшкодування, ми розглянемо правові варіанти потенційного використання заморожених активів як авансового платежу за збитки».

 

Вескі зазначив, що загальноєвропейське рішення є більш оптимальним, але потребує багато часу, тоді як цей принцип можна було б швидше закріпити у внутрішньому законодавстві Естонії, таким чином відкривши шлях для решти союзу.

 

Вескі сказав, що цей законопроект буде готовий «найближчими місяцями», додавши, що попередній проект, підготовлений Міністерством юстиції, знаходиться на розгляді, хоча він ще не завершений і тому не може бути оприлюднений.

 

Джерело: ERR News