Естонія представить законопроект про використання заморожених російських активів для відновлення України

Всі новини

Дата

15 Чер 2023


Руйнування, спричинені Росією в Україні, зростають з кожним днем, і несправедливо, що платники податків демократичних країн повинні платити за збитки, заявила прем'єр-міністр Кая Каллас у своїй заяві, опублікованій після щотижневого засідання кабінету міністрів.

 

"Україна є жертвою російської війни і повинна отримати компенсацію від росії. Саме тому ми працюємо над рішенням, яке дозволить використовувати заморожені активи, які ми вилучили за допомогою санкцій у російських громадян і компаній, для компенсації збитків, завданих війною", - сказала вона.

 

Каллас заявила, що Естонія є першою країною в ЄС, яка почала працювати над таким рішенням і інші країни можуть використовувати цю модель у майбутньому.

 

Міністр закордонних справ Маргус Цахкна сказав, що важливо забезпечити стримування, даючи зрозуміти, що агресія не залишиться безкарною, і що збитки, завдані агресією, будуть компенсовані.

 

"Існування такого механізму підвищує ціну агресії, особливо якщо подібні рішення використовують інші країни або Європейський Союз", - сказав він.

 

Згідно з міжнародним правом, протиправна шкода має бути відшкодована.

 

Передумовою для використання заморожених активів є міжнародна угода з Україною або з міжнародним компенсаційним механізмом для відстеження збитків і компенсацій, йдеться у заяві Міністерства закордонних справ (МЗС).

 

Першим кроком є створення реєстру воєнних збитків в Україні при Раді Європи.

 

МЗС та Міністерство юстиції підготували законопроект про внесення змін до Закону про міжнародні санкції, який буде подано на затвердження найближчим часом.

Джерело: Eesti Rahvusringhääling