Федеральна рада отримала юридичні роз'яснення щодо заморожених російських активів

Всі новини

Дата

17 Лют 2023


У контексті міжнародних пропозицій використати заморожені російські активи для відновлення України, Федеральна рада звернулася за офіційними роз’ясненнями щодо правових підстав для будь-яких подібних дій. Робоча група під керівництвом Федерального управління юстиції (FOJ) дійшла висновку, що конфіскація приватних російських активів підірве Федеральну конституцію та чинний правопорядок. Федеральна рада врахувала висновки робочої групи на засіданні 15 лютого. Підтримка України триватиме незалежно від дискусій щодо заморожених активів.

 

Росія порушила міжнародне право, атакуючи Україну, і тому має зобов’язання виплатити Україні репарації за завдані збитки. На тлі міжнародних дискусій і кількох запитів парламенту Федеральна рада попросила адміністрацію вивчити правову ситуацію щодо активів, які зараз заморожені в Швейцарії внаслідок санкцій проти Росії. Внутрішня робоча група під керівництвом FOJ поінформувала Федеральну раду про свої висновки.

 

Робоча група, яка представляє Державний секретаріат з економічних питань (SECO), Державний секретаріат з міжнародних фінансів (SIF) і Директорат міжнародного права (DIL), очолювана FOJ, дійшла висновку, що експропріація приватних активів законного походження без компенсації є неприпустимим за швейцарським законодавством. Конфіскація заморожених приватних активів суперечить Федеральній конституції та чинному правовому порядку та порушує міжнародні зобов’язання Швейцарії. Інші країни мають схожі конституційні права та гарантії.

 

Джерело: The Federal Council