Фінляндія самостійно заборонить імпорт російського газу морем

Всі новини

Дата

05 Січ 2024


Уряд Фінляндії збирається на національному рівні заборонити імпорт російського зрідженого газу (LNG) з 2025 року, сказав міністр з питань клімату та навколишнього середовища Кай Мюккянен.

 

Євросоюз не зміг домовитися про запровадження спільних санкцій проти російського газу, але навесні 2024 року має набрати чинності норма, що дозволить державам-членами забороняти його імпорт з міркувань безпеки. Латвія та Литва вже заборонили імпорт російського газу на національному рівні, не чекаючи цих змін, тоді як Фінляндія вирішила їх дочекатися.

 

"Не хочу обіцяти якусь конкретну дату, але, сподіваюся, наступного року ми будемо в ситуації, коли діятиме заборона", – розказав він.

 

Міністр додав, що імпорт LNG у Фінляндію невеликий, але справа в принципі.

 

Фінляндія більше не імпортує трубопровідний газ з росії, але продовжує купувати зріджений газ, пояснюючи це контрактними зобов'язаннями. Угода між фінською компанією Gasum і російським Газпромом укладена за принципом "бери або плати", тому навіть якби Фінляндія припинила брати законтрактовані обсяги, вона повинна була б їх оплатити. У Gasum стверджують, що купують мінімальну допустиму контрактом кількість газу.

 

"Було б простіше, якби це було спільне рішення Євросоюзу, але деякі країни-члени не готові. На рівні ЄС таке рішення ухвалити неможливо, це факт", – уточнив він.

 

Джерело: LIGA.net, Helsingin Sanomat