В США посилять полювання на російських порушників санкцій

Всі новини

Дата

21 Кві 2023


Міністерство юстиції США шукає нові способи припинити ухиляння від російських санкцій, зосередившись на закордонних інвестиційних консультантах, хедж-фондах, юридичних фірмах та менеджерах приватного капіталу, які раніше не потрапляли під пильну увагу.

 

"Люди, які сидять у банках, і яким байдуже до санкцій США, відмивання грошей чи відвертого шахрайства, підходять під визначення, коли я кажу, що ми надаємо пріоритет фасилітаторам", - сказав  Ендрю Адамс , керівник оперативної групи Kleptocapture, що діє при департаменті.

 

Йдеться про банкірів, фінансових менеджерів, інвестиційних консультантів, в деяких випадках тих, хто керує офшорними хедж-фондами або приватними інвестиційними компаніями, і тому подібне.

 

Зауваження Адамса можна розглядати як попереджувальний постріл у зв'язку з розширенням американської кампанії з виведення з-під санкцій осіб, які ухиляються від їх виконання. Вони також підкреслюють давню проблему: правоохоронні органи намагаються обмежити можливості багатих росіян і компаній приховувати свої гроші.

 

Слідчі також уважно вивчають, як криптовалюта може використовуватися для маскування транзакцій з підсанкційними товарами або для переказу роздрібних платежів олігархам, компаніям, що потрапили під санкції.

 

Хоча американські та західноєвропейські банки відносно добре дотримуються законодавства, "є частини світу, де такої культури не існує", - сказав Адамс.

 

Робоча група використовує низку нових і секретних тактик для виявлення і переслідування компаній і приватних осіб, які приховують активи заможних росіян і допомагають підживлювати російську військову машину в Україні. 

 

"Ми не завжди просто вручаємо повістку в суд і сподіваємося, що люди нададуть нам інформацію, - сказав Адамс. "Ми посилаємось на джерела. Ми проводимо операції під прикриттям. Ми покладаємося на інформаторів, ордери на обшук і негласну діяльність".

 

Джерело: bloomberg