У Франції суд виправдав командира російського корабля, якого звинуватили у порушенні європейських санкцій

Всі новини

Дата

10 Жов 2024


Командир російського корабля «Балтійський лідер» був виправданий у четвер судом Руана за звинуваченням у порушенні європейських санкцій, запроваджених після російського вторгнення в Україну у 2022 році. 

 

Обвинувачення вимагало штрафу в розмірі 16 мільйонів євро та 10 місяців позбавлення волі умовно.

 

Французький суд звинуватив капітана в тому, що 25 лютого 2022 року його судно під російським прапором і з вітровими турбінами вийшло з порту Руана, порушивши європейське законодавство.

 

Наступного дня судно було затримано в порту Булонь-сюр-Мер (Па-де-Кале), арешт був знятий Апеляційним судом Дуа в грудні 2022 року.

 

На слуханнях дебати були зосереджені на тому, чи все ще судно належить російській компанії PSB Lizing (або Leasing), стовідсотковій дочірній компанії російського банку «Промсвязьбанк», який перебуває під санкціями через свої зв'язки з російським урядом.

 

Капітан «дуже добре знав, що PSB Leasing є власником цього судна, і діяв відповідно», за словами П'єра Жоста, заступника прокурора Руана, які капітан оскаржив.

 

Адвокат моряка Сесар Гренасія стверджував, що судно належало іншій компанії, «ТрансМорФлот», за договором купівлі-продажу, підписаним за кілька днів до початку війни в Україні.

 

На його думку, «сумнів» щодо права власності на судно має «зіграти на користь відповідача».

 

Апеляційний суд Дуая вже постановив 15 грудня 2022 року, що «ТрансМорФлот» володіє судном з 16 лютого 2022 року, тобто за дев'ять днів до того, як на нього піднявся екіпаж.

 

У четвер «Балтійський лідер» перебував біля індійського узбережжя.

 

Джерело: Marine & Oceans