Німецькі компанії допомагають росії відновлювати окупований і зруйнований Маріуполь

Всі новини

Дата

04 Кві 2024


Німецькі компанії допомагають росії відновлювати окупований і зруйнований Маріуполь. Експерти кажуть, що компанії фактично «допомагають цементувати» російську владу на окупованих територіях.

 

Німецька компанії Knauf та її дочірня фірма WKB Systems GmbH у складі 4000 співробітників продовжують співпрацю з росією. Зокрема вони відіграють значну роль у відбудові  Маріуполя, який росіяни зруйнували під час повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році.

 

WKB Systems GmbH, основним власником якої є російський олігарх Віктор Бударін, протягом багатьох років використовувала можливості Knauf для роботи на російському ринку для виробництва газобетонних блоків. Тепер WKB Systems GmbH ‒ один з основних підрядників у Маріуполі.

 

У річних звітах, на сайтах компаній, у світлинах і відео – скрізь є докази того, що німецькі компанії також відіграють важливу роль у відбудові  Маріуполя. Зокрема, це важкі будівельні машини та вікна, на яких можна знайти логотипи кількох німецьких виробників. І знову на гіпсових та цементних пакетах майорить назва ‒ Knauf.

 

У загальній заяві щодо ведення російського бізнесу Knauf повідомляє, що засуджує російську агресію проти України та дотримується всіх санкцій ЄС проти рф. Там заявляють, що виробляють продукцію у росії «виключно для місцевого ринку».

 

«Те, що стосується заяв Knauf стосовно наявності дочірньої компанії, що працює в росії лише на внутрішньому ринку і тому не порушує санкційних вимог ЄС, то таке трактування максимально далеке від реальності», ‒ зазначив експерт із санкційного права Віктор Вінклер.

 

Джерело: Дзеркало Тижня, Тagesschau