Німецькі компанії постачають росіянам матеріали для "шахедів"

Всі новини

Дата

18 Чер 2024


Російські "шахеди" виробляють на підприємствах в "Алабузі" — вільній економічній зоні в росії, яка розташована в Татарстані. Саме там підприємства рф використовують іранські технології для власного виробництва безпілотників.

 

На початку цього року хакери зламали поштові сервери іранської компанії IRGC Sahara Thunder, на яких розміщувався масив даних про виробництво ударних безпілотників Shahed-136 для росії. Там містилась інформація і про "Алабугу". Витоків з "Алабуги" було декілька.

 

Журналісти перевірили митні дані компаній, які заявлені, як постачальники компонентів для "шахедів". У більшості випадків основними закордонними партнерами цих компаній є фірми з Китаю, Південної Кореї та Туреччини. Але є і декілька компаній з Німеччини.

 

Зокрема, за митними даними "Композит Изделия" закуповує епоксидну смолу двох німецьких компаній — R&G Faserverbundwerkstoffe та Goettle Advanced Products Gmbh & Co.Kg. Вони постачали епоксидну смолу до росії вже у розпал війни — у 2022 та 2023 роках.

 

Можна припустити, що компанії не знали про співпрацю "Композит Изделия" з "Алабугою" з різних причин. Або вони не бачили витоку, або їм про це не повідомляли, або вони не питали. Проте компанії могли перевірити російського контрагента і побачити зв’язок з російським військово-промисловим комплексом.

 

"Якщо уважніше придивитись до німецьких компаній, то Goettle Advanced Products Gmbh & Co.Kg. за митними даними торгує практично виключно з росією, за винятком декількох поставок, і впродовж усього минулого року постачала продукцію російській компанії "Композит Изделия", — пишуть журналісти.

 

Директором Goettle Advanced Products Gmbh & Co.Kg є Юрген Ґоттл — місцевий депутат політичної партії Freie Wähler Königsbrunn. Партія вважає деякі санкції проти росії сумнівними з огляду на енергетичну кризу, а припинення вогню "першим і найважливішим кроком на шляху до миру".

 

Журналісти зазначають, що інша німецька компанія R$G Faserverbundwerkstoffe у 2023 році схоже поставила майже 8,5 тис. кг епоксидного сполучного на суму близько $80 тис. З нього можна зробити 337 безпілотників, адже на один безпілотник, за інформацією з витоку "Алабуги", необхідно 25 кілограмів цієї речовини. Так, цього все одно значно менше, ніж постачання компанії німецького політика. Але R$G Faserverbundwerkstoffe відзначились іншим.

 

За даними "Слідства.Інфо", у період, коли ця німецька компанія постачала епоксидну смолу росії, вона постачала цю ж епоксидну смолу українським виробникам дронів.

 

У R$G Faserverbundwerkstoffe заперечують співпрацю з ТОВ "Композит изделия" і підтвердили ділові відносини з українськими компаніями.

 

Джерело: Суспільне Новини, Слідство Інфо