Німеччина готова підтримати план США щодо використання майбутніх доходів від заморожених російських активів

Всі новини

Дата

21 Тра 2024


Німеччина готова підтримати план США щодо використання майбутніх доходів від заморожених російських активів, які здебільшого зберігаються в Європі, для надання допомоги Україні на 50 млрд доларів.

 

Згода Німеччини може стати вирішальним кроком, який наблизить Вашингтон і його союзників до отримання нового великого пакету допомоги  Києву і забезпечить залученість США незалежно від результату виборів президента в листопаді.

 

Офіційні особи Штатів та ЄС кажуть, що пропозиція США набирає обертів, й вона, як очікується, буде домінувати на переговорах міністрів фінансів та глав центральних банків країн G7 на зустрічі в Італії 23 травня. 

 

При цьому німецькі урядовці не очікують остаточної угоди до зустрічі лідерів G7 13-15 червня, а також її реалізації до наступного року.

 

На кону стоїть питання, чи зможе український уряд залишатися фінансово життєздатним - фінансувати оборону й обслуговувати свій борг до 2025 року.

 

В умовах, коли війна не демонструє жодних ознак завершення, а військовий наступ росії набирає обертів, союзники України прагнуть забезпечити середньострокове фінансування для Києва й надіслати Москві сигнал про те, що підтримка з боку союзників по G7 не зменшується.

 

Останню пропозицію США більш позитивно сприйняли в європейських столицях, у тому числі в Берліні, оскільки вона передбачає лише використання доходів від активів, без конфіскації основної суми заморожених коштів.

 

Країни ЄС уже погодилися використовувати цей потік доходів, оподатковуючи його за ставкою, близькою до 100%, і перераховувати ці кошти Україні двічі на рік. Угода G7 може замінити таку домовленість.

 

Очікується, що ці активи генеруватимуть близько 5 мільярдів євро щорічно. Згідно з пропозицією, що обговорюється, G7 оцінить, скільки цей дохід приноситиме протягом певної кількості років, і надасть цю суму Україні “авансом”.

 

Джерело: Дзеркало Тижня, Bloomberg