Німеччина виступає проти передачі Україні заморожених російських активів

Всі новини

Дата

29 Кві 2024


Німеччина не підтримує вилучення заморожених російських активів на 300 млрд доларів для відновлення та військової підтримки України. 

 

Зазначається, що Берлін побоюється, що конфіскація може створити прецедент і призвести до нових позовів проти Німеччини за злочини часів Другої світової війни.

 

Як пише видання, Німеччина роками стикалася з вимогами щодо подальших репарацій за часи Другої світової війни, інколи це навіть впливало на відносини з сусідніми країнами.

 

Після війни Берлін все ж таки виплатив державам компенсації, а також понад 90 млрд доларів тим, хто пережив Голокост, та їхнім родинам.

 

Попри це останнім часом знову з’явилися заклики до подальших репарацій. Зокрема, з 2019 року Греція вимагала понад 300 млрд доларів, а з 2022 року Польща хотіла отримати 1,3 трлн доларів компенсації. 

 

Також в Італії суди присудили виплати сім'ям постраждалих від окупації, а деякі суди взагалі намагалися арештувати державні активи Німеччини в Італії. За це Німеччина подала на Італію до Міжнародного суду ООН.

 

Проте важливо розуміти, що конфіскація активів держави-агресорки - рішення в першу чергу політичне. За наявності політичної волі держави, найкращі юристи світу створять інструменти, що дозволять легально передати Україні російські гроші. Створення законодавства, яке чітко прописує, що конфіскація активів необхідна за поточну агресію для її зупинення - задача цілком посильна. За таких умов, активам Німеччини нічого не загрожуватиме. 
 

 

Джерело: UNN, Wall Street Journal