Німеччина не підтримує план про передачу Україні заморожених російських активів

Всі новини

Дата

27 Чер 2023


Німеччина висловилась проти плану Брюсселя накласти арешт на заморожені активи російського центрального банку для відновлення України, попередивши, що поспішний крок може спричинити юридичні та фінансові ризики. 

 

Європейська комісія працює над планом, який може залучити мільярди євро, вимагаючи від фінансових установ, що володіють знерухомленими російськими активами, передати частину отриманих прибутків і використати їх на відновлення України.

 

Але після того, як Європейський центральний банк висловив занепокоєння, Берлін та інші столиці закликали до подальших роздумів над цими ідеями.

 

Представник Міністерства закордонних справ заявив, що Москві "доведеться заплатити за шкоду, яку вона заподіяла в Україні", і наполягав на тому, що Німеччина робить "все, що в її законних силах", щоб знайти і заморозити активи російських фізичних і юридичних осіб, які потрапили під санкції.

 

Але він сказав, що ідея використання російських коштів для відновлення України викликає "складні фінансові та юридичні питання". 

 

Один чиновник повідомив, що Марко Бушманн, міністр юстиції Німеччини, вивчив пропозиції ЄС щодо арешту активів російського центрального банку і дійшов висновку, що вони є юридично нездійсненними. 

 

Відтоді, як ЄС та його союзники заморозили сотні мільярдів євро активів російського центрального банку після повномасштабного вторгнення Москви в Україну, чиновники обговорюють шляхи спрямування частини цих грошей на відновлення країни. 

 

Чиновники ЄС відмовилися від ідеї повної конфіскації активів, натомість шукають шляхи, як зібрати частину цих коштів для Києва.

 

Один із варіантів полягає в тому, щоб депозитарії цінних паперів були зобов’язані робити надприбутковий внесок із прибутку, отриманого в результаті реінвестування доходів від цих активів.

 

Джерело: Financial Times