Латвійські компанії продовжують вести бізнес з рф та білоруссю в обхід санкцій

Всі новини

Дата

07 Січ 2024


З початку війни рф проти України Латвія підтримує суворий курс Європейського союзу щодо росії та білорусі. Однак, незважаючи на це, тісні економічні відносини латвійських компаній з партнерами з росії та білорусі продовжують існувати.

 

Латвія повністю відмовилася від російського газу, припинила імпорт деяких російських та білоруських товарів, включаючи нафту, метали та добрива. Проте деякі латвійські компанії порушують ці санкції, збільшуючи свої експортні поставки до країн, таких як Казахстан, Киргизстан та Вірменія. А потім, частина цих товарів надходить до росії.

 

Велика кількість добрив, відправлених із росії та потрапили під санкції, заблоковано в Ризькому порту. Латвія запропонувала частину з них африканським країнам, проте доля решти невідома. Термінал, де зберігалися ці добрива, закрито вже майже два роки і належить російському бізнесменові Дмитру Мазепіну.

 

Водночас росія залишається значним імпортером для Латвії у сфері алкоголю, продуктів харчування та ліків.

 

Латвійський кооператив LATRAPS наполягає на припиненні взаємодії з росією та Білоруссю, наголошуючи, що це може збільшити витрати на виробництво. Глава кооперативу, Робертс Стріпнієкс, висловив думку, що необхідні чіткі європейські правила для запобігання недобросовісній конкуренції з боку європейських фермерів.

 

Джерело: Arte