Молдова не може повністю приєднатися до санкцій проти росії з боку ЄС

Всі новини

Дата

02 Лип 2024


Міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой заявив, що Кишинів зараз не може у повній мірі приєднатися до санкцій Євросоюзу проти росії.

 

"Наші зобов'язання передбачають, що політика санкцій з ЄС у Республіки Молдова буде на рівні 100%. Але це розраховано на перспективу. У нас наразі цей показник становить приблизно 80%. Тому ми не можемо на цьому етапі говорити про повну синхронізацію санкцій", – зазначив політик.

 

Попшой зауважив, що там, де санкції проти рф торкаються молдовського експорту та імпорту, що пов'язано, зокрема, зі спільним радянським минулим, Молдова не приєднується до санкцій.

 

За його словами, основний пакет санкцій ЄС проти рф було ухвалено 2014 року і тоді Молдова до нього не приєдналася, оскільки був великий ризик для шкоди.

 

"Євросоюз із розумінням ставиться до нашої позиції. У різних країн різна ситуація. Не всі країни - члени ЄС застосовують санкції однаково, кожна враховує свої інтереси", – додав він.

 

Водночас міністр, відповідаючи на запитання щодо розвитку відносин Молдови з Білоруссю, визнав, що в республіки "є солідні товарні позиції, особливо в сільському господарстві, які Молдова експортує на білоруський ринок".

 

"Ми не прагнемо нашкодити нашим відносинам із Білоруссю", - додав міністр.

 

При цьому він знову визнав, що "відносини Молдови з росією перебувають на найнижчому рівні з моменту проголошення незалежності".

 

Джерело: Інтерфакс-Україна, телеканал TV8