Чорногорія відмовляється передавати Україні заморожені російські активи

Всі новини

Дата

05 Кві 2023


Мілан Кнежевич, голова комітету з питань безпеки і оборони парламенту Чорногорії, заявив, що передача Україні російських активів, заморожених на території Чорногорії, є неможливою.

 

"Я виключаю таку можливість. Це суперечить конституції, чорногорським законам і нормам ЄС", - відповів Кнежевич на запитання, чи існує ймовірність того, що заморожені російські активи будуть передані Києву. Він підкреслив, що в Чорногорії цього "не станеться".

 

Коментуючи своє звернення до Конституційного суду Чорногорії з проханням оцінити законність заморожування активів і майна громадян Російської Федерації, Кнежевич зазначив, що наразі чекає на відповідь. "Сподіваюся, що за кілька тижнів ми її отримаємо. Наразі заморожено 44 об'єкти нерухомості, які належали 34 громадянам Росії".

 

Депутат зазначив, що через антиросійські заходи Подгориця вже багато втратила в економічному плані. Оскільки між Чорногорією та Російською Федерацією більше немає прямого авіасполучення, немає туристів та інвестицій з Росії в тих масштабах, які були раніше. 

 

"Більшість іноземних туристів завжди були з Росії, а за обсягом інвестицій вона посіла друге місце в минулому році", - нагадав Кнежевич. 

 

"Росія була нашим союзником і захисником протягом століття. Я можу сказати, що вона сформувала нашу державу після Берлінського конгресу, і довгий час російська держава на чолі з царем Миколою ІІ була нашим захисником. Це залишилося в пам'яті чорногорського народу".

 

Кнежевич підкреслив, що Чорногорія любить російський народ і сподівається, що до кінця конфлікту в Україні відносини між двома країнами стануть кращими. Депутат зазначив, що, на його думку, Подгориця "повинна зайняти нейтральну позицію" в конфлікті між Росією і Україною.

 

Джерело: euroweeklynews