Нідерландські фінансові установи мають проблеми із заморожуванням російських активів

Всі новини

Дата

13 Чер 2023


Майже через півтора року після початку російського вторгнення в Україну третина банків та інших фінансових установ не в змозі належним чином відстежувати та заморожувати активи, що потрапили до санкційного списку. Такого висновку дійшов De Nederlandsche Bank (DNB) після власного дослідження. Регулятор фінансового сектору ретельно перевірив 31 установу, відповідальну за впровадження санкцій проти Росії.

 

Дилетантські помилки та відсутність підзвітності стали причиною багатьох проблем. Це сталося після того, як DNB перевірив 31 установу, яка зобов'язана виконувати санкції. Загалом до санкційних списків потрапили 1 473 особи, а також 207 організацій - від малих підприємств до групи Вагнера і центрального банку Росії.

 

Однією з проблем є те, що вони не завжди перевіряють різне написання імені в санкційному списку. В англійській мові прізвище російського президента пишеться як "Putin", проте в голландській мові воно пишеться як "Poetin".

 

"Це  помилки рівня дитячого садка. У санкційних списках ім'я підсанкційної особи часто пишеться п'ятьма мовами: англійською, голландською, російською, українською", - заявила Хелін овер де Лінден, адвокат, яка зараз працює над здобуттям ступеня доктора філософії в галузі економічних санкцій.
 

Якщо ситуація не покращиться, DNB може дорікнути тим фінансовим установам, які не виконали свої завдання.

 

У перший місяць після оголошення санкцій було заморожено лише 6 мільйонів євро активів - цифри, які присоромили перед іншими європейськими країнами. Після того, як парламентарі висловили своє незадоволення, фінансові установи та уряд Нідерландів змогли заморозити ще 634 мільйони євро активів до літа 2022 року. Майже через рік ця сума ледь збільшилася з 640 мільйонів до 644,5 мільйона.

 

Представники Міністерства фінансів та Міністерства закордонних справ заявили, що загальний обсяг санкцій застопорився, оскільки проти осіб, які наразі перебувають у санкційних списках, вже застосовано заходи примусового стягнення. Коли додаються нові імена, вони часто мають менш значні суми активів порівняно з тими, що були заарештовані раніше.

 


Нідерландська банківська асоціація (NVB) визнала, що "швидкість і складність завдань, які повинні виконувати банки", безумовно, створюють проблеми при виконанні санкцій. Банки повинні працювати краще, зазначили в організації, але Кабінет Міністрів міг би допомогти, створивши єдину контактну особу для вирішення будь-яких питань, пов'язаних із санкціями.

 

Джерело: NL Times