Нідерланди досягли мирової угоди з компанією та директором щодо порушення санкцій

Всі новини

Дата

23 Вер 2024


Двоє підозрюваних погодились на позасудове врегулювання з прокурором Нідерландів у справі за підозрою в порушенні Закону про санкції. У справі фігурували компанія, зареєстрована в Амстердамі, та її директор. За версією обвинувачення, мільйонні дивіденди були неправомірно виплачені російській компанії, за якою стояла особа, що перебувала під санкціями. Крім того, за версією обвинувачення, була виплачена позика іншій російській компанії, яка перебуває у санкційному списку ЄС.

 

Амстердамська компанія виплатить державі суму в розмірі 195 000 євро. Директор цієї компанії, як фактичний керівник, сплатить 20 000 євро. На думку обвинувачення, підозрювані порушили Закон про санкції. Йдеться про фінансові санкції, введені в період після анексії Криму в 2014 році і до вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Загалом компанія, що базується в Амстердамі, наприкінці 2021 року виплатила близько 18 мільйонів євро дивідендів одному з двох своїх акціонерів. Компанія, про яку йдеться, є російською. Обвинувачення стверджує, що за цією компанією стоїть фізична особа, яка перебуває під російськими санкціями. На той час він уже перебував під фінансовими санкціями, запровадженими ЄС. Тому, на думку обвинувачення, дивіденди не повинні були виплачуватися. У середині 2019 року також було повернуто позику на суму понад 100 000 євро російській компанії, яка перебувала у санкційному списку. Фінансові санкції проти цієї компанії були введені ЄС у 2018 році.

Крім того, обвинувачення вважає, що відповідачі також не заморозили акції свого російського акціонера та не призупинили пов'язане з ними право голосу. Це мало бути зроблено відповідно до Закону про санкції, стверджує обвинувачення. В обвинуваченій компанії протягом інкримінованого періоду відбулося кілька змін в одному з акціонерів і структурі, що стоїть за ним. Обвинувачення вважає, що підсанкційний росіянин в кінцевому підсумку завжди залишався тим, хто контролював компанію.

 

Крім того, обвинувачення вважає, що санкції були обійдені шляхом неправильного інформування «гейткіпера» про структуру, що стоїть за російським акціонером голландської підозрюваної компанії. Контролери відіграють важливу роль у запобіганні порушенням санкцій.

Фінансові санкції існують не просто так. Санкції є важливими заходами для того, щоб дати зрозуміти країнам, сторонам або окремим особам, що вони не згодні з діями, які йдуть врозріз з міжнародними угодами. У цьому випадку йдеться про санкції, спрямовані проти дій в Україні та навколо неї.

 

Джерело: Openbaar Ministerie