Дайджест головних новин 07.10/13.10

Всі новини

Дата

15 Жов 2024


1️⃣Стан заморожених російських активів


Нідерландські банки розморозили близько €560 млн російських активів. Розмороження стало можливим через надання винятків для незавершених платежів та відсторонення санкціонованих власників активів. Зокрема, €230 млн однієї з російських компаній більше не підлягають санкціям через спеціальну юридичну конструкцію.


Значна частина розморожених коштів, €430 млн, належить двом російським компаніям, які мають спільного власника. За словами міністра закордонних справ Нідерландів Каспара Вельдкама, було створено механізми, що забезпечують відсутність впливу кінцевого власника на компанії, аби уникнути непрямого потрапляння коштів під контроль санкціонованих осіб. Однак Міністерство економіки Нідерландів наразі перевіряє, чи відповідають ці механізми правилам ЄС щодо санкцій.


Угорщина заблокувала надання кредиту для України на суму $50 млрд, який мав би бути погашений за рахунок майбутніх доходів від заморожених російських активів. Країна чекає завершення президентських виборів у США, які відбудуться 5 листопада. Міністр фінансів Угорщини Міхалі Варга заявив, що країна вважає за доцільне вирішити питання продовження санкцій проти Росії лише після того, як стане зрозумілим курс нової адміністрації США.


Через блокування цього рішення Європейський Союз поки не ухвалив остаточне рішення щодо терміну дії санкцій проти Росії. Хоча Єврокомісія наголошувала, що США можуть приєднатися до ініціативи після виборів, вона також підкреслила важливість завершення законодавчої роботи щодо цього питання до кінця жовтня, що вимагає схвалення Європарламенту.


Однак Рада ЄС затвердила пакет макрофінансової допомоги Україні на суму до €35 млрд, яка буде спрямована на негайні потреби країни, що зросли через продовження агресії Росії. Важливо зазначити, що погашення цієї виняткової позики, здійснюватиметься за рахунок доходів від $300 млрд заморожених російських активів. Ця фінансова допомога є частиною ширшої кредитної співпраці, яка передбачає підтримку України в погашенні наданих ЄС і партнерами G7 кредитів на суму до €45 млрд. 


2️⃣Санкційна політика та її слабкі місця


Рада ЄС ухвалила рішення продовжувати новий режим санкцій проти Росії кожні 12 місяців. Але воностосується лише останнього на даний час пакету санкцій, спрямованого на боротьбу з гібридними загрозами. Обмеження діятимуть до 9 жовтня 2025 року з можливістю перегляду не рідше ніж раз на рік або за запитом будь-якої країни-члена ЄС чи Єврокомісії у разі зміни обставин. Цей механізм дозволяє зберігати блокування активів і санкції проти російських фізичних та юридичних осіб з регулярним оновленням, що важливо в умовах нинішньої ситуації.


Велика Британія запровадила санкції проти російських олігархів Андрія Мельниченка та Григорія Березкіна, заморозивши їхні активи, обмеживши доступ до трастових послуг та запровадивши заборону на поїздки і транспортні санкції. Мельниченко, основний бенефіціар таких гігантів, як міжнародний виробник добрив Єврохім та вугільно-енергетична компанія СУЕК, вже перебуває під санкціями ЄС з 2022 року через агресію Росії проти України. Березкін, відомий своїми тісними зв'язками з Володимиром Путіним, є власником групи компаній ЄСН, яка працює у сферах нафти, електроенергетики, медіа та венчурних інвестицій. Обидва олігархи також знаходяться під санкціями Канади, Австралії, Швейцарії та України.


Крім цього, уряд Великої Британії розслідує справи 52 компаній щодо можливого обходу нафтових санкцій проти Росії, але поки жодну з них не оштрафували. Розслідування стосується порушень обмеження, яке забороняє транспортувати російську нафту, вартість якої перевищує $60 за барель. Попри завершення 15 розслідувань, ще 37 справ залишаються на розгляді. Антикорупційна організація Global Witness висловила здивування відсутністю штрафів і закликала до рішучих дій проти порушників санкцій.


Попри діючі санкції, німецькі промислові товари продовжують надходити до Росії, включаючи обладнання, що використовується для військового виробництва. Згідно з даними російської митниці, наданими SWR, до кінця 2023 року було ввезено понад 300 вантажів від німецьких виробників, зокрема верстати з ЧПК, які можуть використовуватись для виробництва боєприпасів та авіаційних деталей. Близько двох третин обладнання надходило через Туреччину, де місцеві посередники часто мають прямі зв'язки з Росією. Виробники, такі як Walter Maschinenbau і Fein GmbH, заявляють, що порушення відбувалися без їхнього відома через дії посередників.


Також німецька прокуратура розслідує справу автодилера, який в обхід санкцій продав до Росії розкішні автомобілі на суму понад €4 млн. Незалежний автодилер із Кенігсвінтера поблизу Бонна приховав реальні напрямки експорту, заявляючи, що автомобілі йшли до третіх країн. Наприкінці вересня слідчі провели обшуки, зібрали докази та вилучили два автомобілі класу "люкс". Наразі триває розслідування за підозрою в порушенні Закону про зовнішню торгівлю.


Суд у Франції виправдав командира російського корабля «Балтійський лідер», якого звинуватили у порушенні європейських санкцій, запроваджених після вторгнення Росії в Україну в 2022 році. Командиру загрожував штраф у €16 млн та 10 місяців умовного ув’язнення, однак суд постановив, що сумнів щодо власності на судно грає на користь відповідача. Справа зосереджувалась на тому, чи належало судно російській компанії PSB Leasing, яка підпадає під санкції, або іншій компанії «ТрансМорФлот», яка заявила про право власності на судно за кілька днів до початку війни.


3️⃣Санкційна політика України


Верховна Рада України прийняла постанову, що закликає Європейський Союз синхронізувати санкції з обмежувальними заходами, які вже діють в Україні. Зокрема, йдеться про санкції проти так званих підприємств "ДНР" та "ЛНР", що займаються телекомунікаціями та транспортом, а також заклики до розширення санкцій на інші стратегічні галузі економіки Росії, включаючи енергетику, металургію та сільське господарство. Депутати закликають ЄС також підтримати Україну шляхом посилення військово-технічної співпраці та збільшення допомоги в сучасному озброєнні.


Серед інших вимог – запровадження додаткових заходів для боротьби з обходом санкцій, включаючи створення реєстру осіб і компаній, причетних до порушення санкцій, та розширення експортного контролю. Верховна Рада також звернулася до ЄС з проханням розглянути можливість застосування санкцій проти найближчих союзників Росії, таких як Білорусь, Іран і Північна Корея, та їхніх політичних еліт.