Дайджест головних новин 30.09/06.10

Всі новини

Дата

06 Жов 2024


1️⃣ Заморожені російські активи

 

   Все більше європейських лідерів виступають із заявами щодо фінансування України за рахунок заморожених російських активів. Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час свого виступу на "громадському діалозі" в Шверіні підтвердив, що кредит на суму $50 млрд буде надано саме з цих коштів. Він також підкреслив, що підтримка України з боку європейських партнерів залишатиметься незмінною.

 

   Водночас російських капітал все ще може потрапляти до європейських країн. Так, уряд Болгарії досі не володіє точними даними про обсяги російських інвестицій в країні. Міністр юстиції Марія Павлова повідомила парламенту, що на сьогодні в Болгарії налічується приблизно 12 тисяч компаній з російським капіталом, з яких 4492 мають у власності земельні ділянки. Павлова зазначила, що до 2018 року не існувало вимоги вказувати національність покупців нерухомості, що ускладнює точну оцінку активів, придбаних громадянами Росії.

 

   З 2018 року російські інвестори придбали 7472 об'єкти нерухомості, але інформація про попередні придбання відсутня. Водночас, російські інвестиції в Болгарії продовжують скорочуватися з початку повномасштабної війни в Україні. У першій половині 2024 року країна зафіксувала найбільший відтік російського капіталу – €184,4 млн, хоча Болгарія досі не запровадила санкції проти російських активів через відсутність відповідного законодавства.


 

2️⃣ Санкції проти Росії

 

   Європейська санкційна політика не збавляє свої оберти. Посли Європейського Союзу схвалили новий санкційний режим, спрямований на боротьбу з гібридними загрозами з боку Росії. За повідомленням кореспондента "Радіо Свобода" Рікарда Йозвяка, новий механізм набуде чинності вже цього тижня. Раніше обговорювався варіант запровадження загального режиму санкцій, але в підсумку ЄС вирішив зосередитися саме на російських гібридних загрозах. Наразі у санкційному списку немає конкретних імен, однак їх планують додати згодом.

 

   Також суд Європейського Союзу підтвердив законність заборони на надання юридичних консультацій російському уряду та організаціям, розташованим у Росії. Це рішення є частиною санкцій, запроваджених ЄС у відповідь на російську агресію проти України. Позов проти цієї заборони подали адвокатські організації з Бельгії, Франції та Нідерландів, але суд відхилив їхні скарги, зазначивши, що заборона не порушує право на судовий захист і стосується виключно консультацій, не пов'язаних із судовими процесами.

 

   ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка закликає до запровадження санкцій проти російських пропагандистів і визнання російської православної церкви інструментом впливу Кремля. Резолюція, присвячена проблемам пропаганди та свободи інформації в Європі, отримала підтримку 117 делегатів, тоді як 14 були проти і п'ятеро утрималися.


 

3️⃣  Санкційна політика України

 

   ВАКС ухвалив рішення про часткове задоволення позову Міністерства юстиції до Шелкова М.Є. та ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА». Суд застосував санкції у вигляді стягнення активів на користь держави. Зокрема, йдеться про права вимоги підконтрольних Шелкову компаній до ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» на загальну суму близько $29 млн та майже 7 млн грн. Однак суд відмовив у стягненні заблокованих коштів на банківських рахунках ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА».

 

   Михайло Шелков — російський мільярдер і колишній голова інвестиційного підрозділу державної компанії «Ростех». Він є власником контрольного пакета акцій ВСМПО-АВІСМА, найбільшого у світі виробника титану для аерокосмічної промисловості. Раніше, у січні 2023 року, ВАКС вже ухвалив рішення про стягнення частини активів Шелкова та його компаній на користь держави України.

 

   В Україні запустили портал для відстеження російських суден-порушників, які співпрацюють із режимом агресора. На державному порталі War & Sanctions вже зареєстровано 360 суден, що займаються порушенням міжнародних санкцій та допомагають нарощувати військові спроможності Росії. Новий розділ порталу, створеного Головним управлінням розвідки Міноборони, присвячений морській логістиці ворога, надаючи детальну інформацію про судна-порушників.

 

   Ці судна відіграють ключову роль у транспортуванні зброї, підсанкційних товарів і краденої сільськогосподарської продукції, а також в обхід санкцій експортують викопне паливо – головне джерело доходів Росії та її союзників. Портал відстежує випадки вимкнення AIS, суднозаходи в російські порти, порушення санкцій і пов'язані із цими діями компанії та осіб. У ГУР наголошують на необхідності санкціонування суден зі списку, забороні їх заходів у порти, територіальні води та міжнародні протоки, а також продажу запчастин для них.

 

   Раніше міжнародні суднові реєстри Ліберії, Панами та Маршаллових островів запустили схожий механізм моніторингу — спільну базу даних Registry Information Sharing Compact (RISC), щоб відстежувати судна, які змінюють реєстрацію або власників для ухилення від санкцій.