ПАРЄ закликала конфіскувати державні активи росії

Всі новини

Дата

16 Кві 2024


Рада Європи має очолити процес конфіскації російських державних активів та їх використання для відновлення України через спеціально створений міжнародний компенсаційний механізм. Про це йдеться у резолюції "Підтримка відбудови України", яка була одноголосно ухвалена у Страсбурзі під час весняної сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). 

 

Асамблея закликає країни, на території яких були заморожені активи російського Центробанку, почати співпрацю "для швидкої передачі цих активів визначеному міжнародному механізму компенсації". 

 

ПАРЄ вважає, що цей механізм має бути створено під егідою Ради Європи. Він має включати в себе міжнародний трастовий фонд, котрий акумулюватиме всі державні активи росії, заморожені на території країн-членів Ради Європи (РЄ) і тих держав, які не входять до її складу. А також "неупереджену та ефективну" міжнародну претензійну комісію, яка розглядатиме позови, подані фізичними та юридичними особами України, котрі постраждали від російської агресії.

 

Такі дії мають потрійну мету: зміцнення України, гарантування відповідальності РФ і стримування будь-якої ймовірної агресії у майбутньому.

 

"Неучасть росії у врегулюванні міжнародних суперечок" не дає змогу забезпечити виплату репарацій Україні через традиційні правові канали. Проте ПАРЄ нагадує, що рф як держава-агресор перебуває під зобов’язанням надати повну компенсацію за збитки, "спричинені її міжнародно-протиправними діями, включаючи руйнування інфраструктури, загибель людей, економічні труднощі та інше". 

 

Конфіскація російських державних активів не порушує норм міжнародного права, а є контрзаходом проти держави-агресора, росія зобов'язанна компенсувати всі збитки, нанесені Україні, наголошується в резолюції ПАРЄ.

 

Відбудувати Україну і компенсувати всі збитки, нанесені російською агресією, неможливо доти, поки росія не буде переможена, заявив під час дебатів британський депутат-консерватор Девід Бленсатра. Він закликав США та європейські країни "допомогти усією можливою зброєю Україні", щоб "разом здолати росію". Політик переконаний, що 300 мільярдів доларів заморожених активів рф "ніколи не мають бути повернені" Москві. За його словами, "різні юристи та фінансові інституції не повинні переконати нас", що конфіскація російських активів не має прецедентів і тому це неможливо зробити.

 

До повної солідарності з Україною закликав й іспанський депутат від Європейської народної партії Пабло Хіспан. "Ми всі повинні докласти зусиль для поразки росії і показати свою відданість цій меті", - заявив політик.  Поки Україна бореться на полі бою, "нам треба підтримувати її економіку, фінансові та громадські служби, енергетику". "Ми маємо це робити доти, поки росія не програє", - заявив Хіспан.

 

Компенсація збитків, нанесених російською агресію, має відбуватися за рахунок конфіскованих активів рф через спеціально створений міжнародний механізм, переконаний і представник групи лібералів від Франції Клод Керн. "Ми переживаємо поворотний момент нашої історії і повинні продовжувати віддано підтримувати Україну", - наголосив Керн.

 

Швейцарський депутат-соціаліст Пєр-Алан Фрідез визнав, що на нього велике враження справили зображення знищеного росіянами Маріуполя. За його словами, на відновлення "руйнівних наслідків російської агресії" знадобляться значні фінансові ресурси. На думку політика, за відновлення має заплатити той, хто спричинив руйнування. "Використання заморожених активів - пріоритет, і нам треба знайти законні шляхт, щоб використати російські активи", - наголосив Фрідез.

 

Джерело: Deutsche Welle