Платежі між Китаєм та росією йдуть із затримкою понад шість місяців

Всі новини

Дата

05 Кві 2024


Загроза вторинних санкцій не дозволяє китайським банкам сприяти торгівлі з росією, компанії звертаються до одного російського банку із китайською філією та мусять чекати до шести місяців. 

 

Найбільші російські банки поспішили відкрити рахунки в Китаї після масштабних санкцій, накладених Сполученими Штатами та іншими західними країнами на фінансову систему росії після того, як Москва почала повномасштабне вторгнення до України в лютому 2022 року. До кінця того ж року 90% російських банків мали рахунки в китайських банках в юанях.

 

Минулого місяця агентство Reuters повідомило, що російські нафтові компанії по кілька місяців чекають на платежі за експорт сирої нафти та палива, оскільки банки в Китаї, Туреччині та Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) стали більш обережними, щоб не підпасти під вторинні санкції США.

 

Ризик санкцій змусив компанії шукати альтернативні способи оплати та призвів до черг у філіалі ВТБ Банку у Шанхаї, повідомили джерела. Державний ВТБ є єдиним російським банком, який має повноцінне відділення в Китаї.

 

Джерела, які відмовилися назвати свої імена, повідомили, що через чергу потенційних власників рахунків і обмеження в персоналі банку, деякі компанії змушені чекати до шести місяців, щоб відкрити рахунок.

 

Доступні альтернативні способи оплати, наприклад через дочірні компанії невеликих китайських банків у росії, але затримки показують, що обмеження США можуть мати сильний вплив.

 

Перспектива появи нових російських філій виглядає малоймовірною. Згідно з одним джерелом, Сбербанку не вдалося отримати дозвіл Китаю на відкриття повноцінного відділення.

 

Джерело: Голос Америки, Reuters