Польща обходить західні санкції і постачає товари до росії через Киргизстан

Всі новини

Дата

01 Лют 2024


Експорт товарів з Польщі до Киргизстану збільшився у понад 18 разів після вторгнення росії в Україну. Країна Центральної Азії розглядається як шлях до росії в обхід санкцій, запроваджених на прямий експорт до рф.

 

За офіційними даними Статистичного управління Польщі (GUS), у лютому 2022 року, Польща експортувала до Киргизстану товарів на суму 10,19 мільйона злотих (2,33 мільйона євро за поточним обмінним курсом). До листопада 2023 року, ця цифра сягнула 186,9 млн злотих (42,7 млн євро), що на 1733% більше, аніж за цей період.

 

За цей час Киргизстан, країна з населенням у 7 мільйонів осіб, підстрибнув зі 119-го на 49-те місце серед експортних напрямків Польщі. Основна продукція з Польщі, яка надходить до Киргизстану, включає автомобілі, посудомийні машини та копіювальні апарати.

 

Частка Киргизстану у загальному обсязі експорту Польщі залишається невеликою і становить 0,14%. Однак, його зростання з 0,01% лише за 2 роки привернуло увагу експертів, які вбачають у цьому свідчення обходу бізнесом санкцій, запроваджених проти росії за її агресію проти України.

 

«Ці товари у жодному разі не призначені для внутрішнього споживання у Киргизстані. Очевидно, що вони прямують до росії, де допомагають підтримувати військову економіку путіна. І ЄС заплющує на це очі. Багато інших країн також використовують Киргизстан як шлях для ухилення від санкцій проти росії, зокрема Німеччина, Литва, Естонія, Латвія, Італія та США», – вважає Робін Брукс, головний економіст Інституту міжнародних фінансів.

 

Джерело: Foreign Ukraine, Notes from Poland