Польський експорт до Киргизстану зріс на 1700% на тлі війни в Україні, оскільки фірми уникають санкцій проти росії

Всі новини

Дата

24 Січ 2024


Польський експорт до Киргизстану збільшився більш ніж у 18 разів після вторгнення Росії в Україну. Центральноазійська країна розглядається як шлях до росії в обхід санкцій, накладених на прямий експорт до Москви.

 

У лютому 2022 року, місяці, коли росія вторглася в Україну, Польща експортувала до Киргизстану товарів на суму 10,19 млн злотих (2,33 млн євро за сьогоднішнім курсом), свідчать офіційні дані Статистичного управління Польщі (GUS).

 

До листопада 2023 року, останнього місяця, за який є дані, ця цифра досягла 186,9 млн злотих (42,7 млн євро), що означає зростання на 1733% за цей період.

 

За цей час Киргизстан, країна з 7-мільйонним населенням, піднявся зі 119-го на 49-те місце серед напрямків польського експорту. Основними товарами з Польщі до Киргизстану є автомобілі, посудомийні машини та копіювальні апарати.

 

Частка Киргизстану в загальному експорті Польщі залишається невеликою - 0,14%. Однак її збільшення з 0,01% лише за 22 місяці привернуло увагу експертів, які вбачають у цьому свідчення обходу бізнесом санкцій, накладених на росію за її агресію проти України.

 

"Ці товари ніяк не можуть бути призначені для внутрішнього споживання в Киргизстані, - сказав Робін Брукс, головний економіст Інституту міжнародних фінансів, коментуючи польські цифри.

 

"Очевидно, що вони прямують до росії, де допомагають підтримувати військову економіку Путіна. ЄС закриває на це очі", - додав він.

 

Брукс також підкреслив, що багато інших країн використовують Киргизстан як маршрут для обходу санкцій проти росії, включаючи Німеччину, Литву, Естонію, Латвію, Італію та США.

 

Однак він зазначає, що Польща і Німеччина були двома найбільшими експортерами до Киргизстану з моменту вторгнення росії в Україну, і що "немає жодних ознак того, що цей експорт сповільнюється".

 

Уряд Польщі був одним з найактивніших міжнародних союзників України під час війни, зокрема, закликаючи до посилення санкцій проти росії. Цієї позиції дотримується і новий уряд, який прийшов до влади минулого місяця.

 

Однак Польщу також звинувачують у прагненні скористатися прогалинами в санкціях, зокрема, через продовження імпорту до Польщі російського скрапленого газу та імпорту російської нафти до Чехії польським державним енергетичним гігантом "Орлен".

 

Джерело: Notes from Poland