Росія отримує деталі для ракет із Великої Британії

Всі новини

Дата

07 Кві 2024


Експорт товарів із Британії, зокрема компонентів і деталей для ракет та дронів, у сусідні з росією країни зріс на сотні відсотків від початку 2022 року - після широкомасштабного вторгнення рф в Україну, пише редактор Sky News з економіки та даних Ед Конвей.

 

"До 2022 року британські компанії відправляли в росію досить багато товарів на суму близько 3 мільярдів фунтів стерлінгів на рік. Усе це мало закінчитися після лютого 2022 року... Політиків і багатих бізнесменів ввели до списку санкцій, російські зарубіжні облігації заморозили, а на експорт тисяч категорій товарів у росію наклали заборони... Ці початкові санкції здебільшого зводилися до того, щоб заморити голодом військову машину Володимира Путіна, позбавивши її фінансування і компонентів, необхідних для виробництва зброї, безпілотників, радіолокаційного обладнання тощо", - пише автор.

 

Однак, зазначається, що товари з Британії продовжують надходити в росію, хоч і не на пряму, а із сусідніх із нею країн:

"Заповзятливі українці методично аналізували компоненти російської зброї. Те, що вони виявили, разюче: тисячі компонентів, вироблених у західних країнах, включно з Великою Британією, за багато часу після початку війни... Цифри, які я витягнув із бази даних податкової та митної служби, були одними з найбільш вражаючих, які я бачив за всі роки роботи журналістом. Вони показали, що наш експорт до колишніх радянських держав зріс до безпрецедентного рівня - на тисячі відсотків... Що глибше я копався в даних, то тривожнішими вони ставали".

 

Наприклад, вказується, що експорт компонентів, які використовуються в російських військових системах, до Вірменії, Киргизстану, Грузії та Узбекистану зріс більш ніж на 500% з початку 2022 року.

 

"Деталі дронів і гелікоптерів, аеронавігаційне обладнання та передова оптика на мільйони фунтів - ті самі товари, які ми не повинні відправляти куди-небудь поруч із росією, - усе це було відправлено з британських заводів до прикордонних із рф країн", - зазначив редактор.

 

За його словами, уряд Британії заявляє, що "робить усе можливе, щоб зупинити ці потоки, але, схоже, він веде програшну битву, гроші, здається, завжди перемагають".

 

Джерело: УНІАН, The Sunday Times