Україна збирається конфіскувати активи «губернатора-колаборанта» Володимира Сальдо

Всі новини

Дата

14 Кві 2023


Міністерство юстиції України подало до Вищого антикорупційного суду позов щодо конфіскації активів так званого “голови Херсонської ОДА” Володимира Сальдо. Про це повідомляється на порталі Судової влади України.

 

Третіми сторонами у справі є: дружина та донька колаборанта Сальдо Любов Петрівна та Сальдо Ірина Володимирівна; Сіньков Віталій Миколайович; ТОВ "БЕБКО-АВТО"; ТОВ "КОНКА", ПАТ "КАШТАН";  ПАТ "ДЕЛЬТА-СЕРВІС".

 

 

 

 

Зокрема, може йдеться про конфіскацію таких активів:

 

  • ТОВ “БЕБКО-АВТО” у Херсоні.  Розмір статутного капіталу підприємства становить 1 800 000,00 грн. Мережа автосалонів є дилером з продажу та ремонту автомобілів Volvo. Серед кінцевих бенефіціарів компанії - донька колаборанта Ірина Сальдо, Вячеслав Бебко та Антон Кушнір. За даними ЗМІ, Ірина Сальдо живе в Ніцці (Франція) та веде розкішний спосіб життя.
  • ТОВ “КОНКА” у Херсоні, яке займається організацією дозвілля. Серед засновників компанії - та ж Ірина Сальдо, а також - Олександр Больбот, Володимир Дидін та Ганна Кліментенко. Розмір статутного капіталу підприємства - 18 500 грн, а дохід за 2020 рік становив 707 300 грн.
  • ПАТ “КАШТАН” в Коростишівському районі на Житомирщині. Компанія спеціалізується на видобуванні декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю. Статутний капітал - 370 000.00 грн. Серед засновників - Любов Сальдо - дружина Сальда. Цікаво, що директору компанії Ігорю Колпакову у січні 2023 правоохоронці повідомили про підозру у зловживаннях та махінаціях. Зокрема, у січні 2018-го – листопаді 2022 року фірма продала 11 кубометрів граніту за втричі заниженими обсягами і номенклатурою. Через це до бюджету не надійшло понад 4,5 млн грн податків. Ці гроші “відмивались” шляхом купівлі машин і спецтехніки на підприємство. 
  • ПАТ “ДЕЛЬТА-СЕРВІС” у Херсоні зі статутним капіталом  7 000 000,00 грн. Це транспортна компанія, кінцеві бенефіціари - Любов Сальдо, Леонід Гірін та турецька компанія  АЙКУТ КЕТЕНСІОГЛУ. У 2019 році Херсонський міський суд наклав арешт на корпоративні права (акції), сукупність майнових і немайнових прав, що складає 20 % акцій підприємства, які є часткою статутного капіталу. За останні три роки з товариством пов’язані чотири кримінальні судові справи.

 

Володимир Сальдо - українець, який потрапив під санкції РНБО 19 жовтня 2022 року через підтримку військової агресії росії проти України. СБУ встановила, що він за підтримки збройних формувань рф і представників держави-агресора провів низку заходів для підготовки та організації проведення незаконного референдуму.

 

У квітні 2022 року у захопленій міській раді Херсона російські окупанти призначили Сальдо так званим "головою" Херсонської ОДА. Влітку 2022 він потрапив до санкційного списку Євросоюзу через співпрацю з Росією. 

 

15 березня 2022 року брав участь у засіданні так званого "Комітету спасіння за мир і порядок", а також проводив мітинги на підтримку окупантів. Офіс Генерального Прокурора України повідомив про відкриття провадження щодо державної зради, пов’язаної зі створенням псевдооргану влади на Херсонщині. 

 

Сальдо тричі обирали мером Херсона - у 2002, 2006 і 2010 роках. За даними Слідство. інфо, за час перебування на посаді міського голови у сімʼї Сальдо зʼявилося дві квартири і великий будинок у Херсоні, дві квартири в Києві.Також у власності сім’ї – трикімнатна квартира в одеському ЖК "Нова Аркадія". Разом з цим його дружина  придбала котедж у Криму поблизу Алушти, та апартаменти у Ялтинському селищі Восход.

 

Нагадуємо, що санкції можуть застосовуватися до громадян тільки у випадку здійснення ними терористичної діяльності. Але важко заперечити значний рівень інтеграції економік України та росії до повномасштабного вторгнення. Велика частина колаборантів та зрадників продовжує мати суттєву кількість активів на території України та вести тут бізнес. 

 

Не до всіх Україна може швидко “дотягнутися” в межах інших наявних юридичних інструментів, зокрема кримінальних. Адже велика кількість таких осіб має одночасно декілька громадянств чи перебуває за межами України. Приклад Сальдо є одним з них та показує необхідність застосовувати санкції до громадян без будь-яких додаткових умов. 

 

Тому законодавцям слід упорядкувати законодавче врегулювання щодо застосування санкцій в тому числі до громадян, знявши необхідність встановлення ознак терористичної діяльності, хоча б в період дії воєнного стану та в перехідний період після його припинення або скасування. Це дасть змогу притягнути до відповідальності та обмежити вплив на економіку усіх зрадників та колаборантів ще до того, як вони отримають вироки та сядуть за ґрати.