Парламент Швейцарії підтримав конфіскацію активів росії на користь України

Всі новини

Дата

07 Бер 2024


Рада кантонів Швейцарії (верхня палата парламенту) підтримала ідею про передачу заморожених російських активів Україні.

 

У ході голосування у верхній палаті парламенту 29 швейцарських депутатів підтримали ініціативу, 19 - виступили проти, а ще три - утрималися. Нижня палата парламенту підтримала таку ідею ще минулого року.

 

Рішення парламенту дає уряду можливість створити міжнародно-правову базу для використання активів держав-агресорів для виплати репарацій країнам, що постраждали.

 

Уряд розроблятиме ініціативу, згідно з якою заморожені кошти центрального банку агресора або активи його державних компаній могли б бути законно передані державі, яка зазнала нападу.

 

"Факти справді дуже зрозумілі. Росія серйозно порушила міжнародне право. Тому вона має відшкодувати завдані збитки. Наразі ведуться міжнародні дискусії про механізми компенсації, і Швейцарія бере в них участь, використовуючи свої знання, навички та весь свій досвід у цій галузі", - розповів під час виступу у Раді кантонів міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс.

 

Варто зауважити, що у Швейцарії зберігається понад 8 мільярдів доларів резервів та активів російського центрального банку.

 

Джерело: РБК-Україна, France24