Сформовано Раду Реєстру збитків, завданих росією

Всі новини

Дата

16 Лис 2023


Конференція учасників Реєстру для відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок агресії Російської Федерації проти України, зібралася на своє 3-тє засідання 16 листопада та обрала сімох членів Ради Реєстру. 

 

З 18 кандидатів (9 чоловіків та 9 жінок) з чотирьох різних континентів Юлія Кирпа (Україна), Норберт Вюлер (Німеччина), Кьяра Джорджетті (Італія), Роберт Спано (Ісландія), Вейо Хейсканен (Фінляндія), Люсі Рід (США) та Олександра Менжиковська (Польща) були обрані на трирічний термін (з правом переобрання один раз).

 

Рада є одним з головних органів Реєстру і має вирішальне значення для його функціонування. Вона пропонує правила та положення, що регулюють роботу Реєстру, і в кінцевому підсумку відповідає за реєстрацію прийнятних вимог у Реєстрі. 

 

Перше засідання Ради відбудеться у грудні в Гаазі (Нідерланди).

 

На сьогоднішній день у Реєстрі збитків для України беруть участь 43 країни та Європейський Союз.

 

Реєстр знаходиться в Гаазі і слугуватиме реєстром доказів та претензій щодо збитків, втрат або шкоди, завданих усім зацікавленим фізичним та юридичним особам, а також державі Україна міжнародно-протиправними діями Росії в Україні або проти неї. Це перший крок до створення міжнародного механізму компенсації жертвам цієї агресії.

 

Мета полягає в тому, щоб Реєстр міг почати приймати заяви в першому кварталі 2024 року.

 

Джерело: Council of Europe