У ЄС назвали умову, за якої російські активи використають для закупівлі зброї для України

Всі новини

Дата

11 Бер 2024


Заморожені російські активи можуть використати не лише для відбудови України, а й для посилення її обороноздатності шляхом закупівлі зброї за умови згоди всіх членів ЄС.

 

Про це заявив Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

 

«Якщо країни-члени погодяться (це має бути одностайне рішення за пропозицією Високого представника), ми можемо використати надприбутки від заморожених російських активів для закупівлі зброї для України та/або допомоги у зміцненні її оборонної промисловості», — зазначив Жозеп Боррель.

 

За його словами, раніше у ЄС розглядали можливість використання цих активів для відбудови України, нині ж — для запобігання новим руйнуванням.

 

«Поки що ми розглядали можливість використання цих прибутків для підтримки відновлення України. Однак наразі головне в Україні — не стільки реконструкція, скільки уникнення подальшої руйнації. Якщо країни-члени погодяться, було б доцільно використати ці ресурси для забезпечення додаткової військової підтримки України через Європейський фонд миру», — наголосив головний дипломат ЄС.

 

«У довгостроковій перспективі ми також могли б використати ці кошти для підтримки української оборонно-промислової бази», — додав він.

 

Джерело: АрміяInform, The Diplomatic Service of the European Union