ЄС має скористатися контрзаходами для повної конфіскації російських активів

Всі новини

Дата

23 Кві 2024


ЄС має ухвалювати тверді рішення щодо країни-агресора та скористатися інструментом контрзаходів, передбаченого правовими нормами ООН, аби вилучити й використати в інтересах захисту та відбудови України всі €300 мільярдів заморожених державних активів росії, а не лише відсоткових надходжень від них.

 

Про це у Страсбурзі, під час виступу перед депутатами Європейського парламенту в ході пленарних слухань щодо шляхів поводження із замороженими російськими активами, заявив євродепутат від Литви, член політичної групи Європейської Народної Партії Андрюс Кубілюс.

 

«Кожен день (російської агресії – ред.) приносить нові руйнування для України, обсяг яких уже набагато перевищує €400 мільярдів. росія має повною мірою заплатити за цю шкоду. Перемога України вимагає західної щорічної військової підтримки до €100 мільярдів. За словами віцепрезидента Єврокомісії/високого представника Борреля, заходи стосовно російських активів, які наразі знаходяться у столі ЄС, дозволяють генерувати близько €3 мільярдів щороку», - зауважив Кубілюс.

 

Водночас, він підтвердив, що заморожені російські активи дорівнюють близько €300 мільярдам.

 

«Саме тому ЄС має скористатися міжнародно визнаним інструментом контрзаходів, який надасть країнам-членам можливість вилучити всі заморожені активи, а не лише прибутки, які вони генерують, та використати їх для відбудови України, а також для її військових потреб», - додав європейський політик.

 

За словами Кубілюса, посилання на те, що такі конфіскаційні заходи заборонені міжнародним принципом правового імунітету, що поширюється на державні активи, є повністю хибними, оскільки рекомендації ООН у сфері міжнародного права передбачають, що держави можуть використовувати такий інструмент контрзаходів у відповідь на неправомірні міжнародні дії іншої держави, і ситуація з військовою агресією росії проти України є саме таким випадком.

 

Кубілюс нагадав, що подібний механізм був використаний Сполученими Штатами проти держави Іран у 1991 році, а також проти держави Ірак у 1992 році для компенсації шкоди, завданої Кувейту. Такий самий механізм буде застосований Адміністрацією США зараз, після того, як Конгрес США ухвалив конфіскацію $20 мільярдів російських заморожених активів.

 

«Настав час для ЄС прийняти тверді рішення щодо контрзаходів та конфіскувати всі €300 мільярдів заморожених російських активів», - наголосив депутат Європарламенту.

 

Ця пропозиція була підтримана більшістю депутатів, що взяли участь в обговоренні під час пленарного засідання.

 

Джерело: Укрінформ