Відновлення України за рахунок РФ. ЄС зіткнувся з проблемою пошуку грошей Центробанку

Всі новини

Дата

13 Кві 2023


Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що всі російські активи, заарештовані європейською владою, - яхти олігархів, їхні вілли на Середземному морі, резерви Центрального банку - мають бути використані для відновлення України.

 

Однак проєкт ЄС по конфіскації активів ЦБ РФ може бути проваленим через складність процесу пошуку цих коштів. Наразі незрозуміло, де саме в Європі знаходяться резерви російського центрального банку – це найбільша сума заморожених грошей, за даними комісії близько 300 мільярдів євро. 

 

Відстежити російські резерви за кордоном дуже складно, оскільки йдеться не про золоті злитки, що зберігаються в сховищах інших установ, як-от Банк Англії або Банк Франції. А скоріше про залишки на безлічі різних рахунків, які іноді важко віднести до Центрального банку росії.

 

Комісія навіть розглядала можливість запровадження штрафних санкцій проти тих країн ЄС, які не надали інформацію про місцезнаходження російських активів достатньо швидко. Але більше десятка урядів виступили проти, тож такий план було відхилено. Невідомо, коли ми можемо очікувати на те, що брюссельські чиновники називають "картою російських грошей".

 

Навіть якщо Брюссель знайде усі російські активи, залишиться гостре питання: чи зможе ЄС використати ці гроші для відновлення України? Політична воля для цього є. Але юридичні перешкоди високі.

 

У неопублікованому документі, отриманому WELT, Єврокомісія доходить висновку: заморожені резерви не можна чіпати, тому що коли війна закінчиться, їх доведеться повернути росії.

 

Але чиновники дещо придумали. Можна було б інвестувати ці гроші і принаймні зробити так, щоб дохід від них був доступним для України. Комісія пропонує інвестувати заморожені резерви російського центрального банку в європейські державні облігації і очікує річний дохід у розмірі 2,6 відсотка. Цей "винятковий захід", ймовірно, є юридично можливим, заявляють у Єврокомісії, особливо з огляду на "грубі порушення" росією міжнародного права.

 

Не все так просто, коли йдеться й про активи олігархів. Спостерігається різні підходи щодо замороження багатств росіян. Деякі країни ЄС заморозили великі суми, наприклад, Бельгія та Люксембург. Але інші країни не досягли майже ніякого прогресу. Наприклад Мальтата Греція заморозили лише по 200 000 євро таких активів.

 

Комісія припускає, що в ЄС ще можна заморозити десятки мільярдів євро підсанкційних осіб. Але їхні активи часто добре приховані: яхти належать компаніям з непрозорою структурою, вілли - далеким родичам, яких немає в списку ЄС.

 

Джерело: WELT