Єврокомісія готова надати пропозиції використання заблокованих російських активів: оприлюднено терміни

Всі новини

Дата

27 Жов 2023


Західні санкції заморозили 300 млрд доларів російських активів, з яких 180 млрд євро зберігаються в Euroclear.

 

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила: "Політично ми погодилися, що в кінцевому підсумку Росія повинна заплатити за довгострокову реконструкцію України. Наразі ми працюємо над первинною пропозицією, щоб зосередитися на так званих несподіваних прибутках. Ці несподівані прибутки вже досить значні. Ідея полягає в тому, що ми об'єднаємо їх і направимо через бюджет ЄС в Україну ".

 

12 грудня Європейська комісія планує представити план, який сприятиме переведенню доходів від заморожених активів до України. 

 

Нагадаємо, що нещодавно Euroclear заявив, що заробив 3 млрд євро на заморожених активах лише за дев'ять місяців цього року, порівняно з 347 млн євро за аналогічний період у 2022 році. Депозитарій цінних паперів регулярно реінвестує заморожені грошові залишки, а зростання відсоткових ставок означає, що Euroclear заробляє більше завдяки цим інвестиціям.

 

Чиновники Європейського союзу, зі свого боку, шукають шляхи, аби спрямувати надходження в Україну. Втім, Європейський центральний банк попередив про ризик послаблення євро. 

 

"Очікується, що грудневі пропозиції ЄС роз'яснять юридичні зобов'язання щодо непередбачених прибутків депозитаріїв цінних паперів, таких як Euroclear, і вимагатимуть, щоб вони були відкладені. Лише на наступному етапі, очікувано наступного року, буде представлено законодавство, яке дозволить фактично конфіскувати і перерозподілити ці кошти на користь Києва", - пояснює Financial Times.

 

Джерело: РБК-Україна, Financial TimesBloomberg