Євросоюз розробив механізм надання Україні заморожених російських активів

Всі новини

Дата

19 Бер 2024


Європейський Союз розробив механізм надання Україні заморожених російських активів.

 

Пропозиції передбачають податок на прибуток від заморожених резервів з метою використання близько 3 мільярдів євро на рік для фінансування поставок зброї в Україну та розвитку її оборонної промисловості.

 

Згідно з пропозиціями ЄС, ще не визначена частка надходжень, отриманих з 15 лютого, буде перераховуватися до ЄС два рази на рік до зняття санкцій. Спочатку кошти будуть спрямовані до Європейського фонду миру, а також до фонду "Україна" в бюджеті ЄС.

 

Частина прибутку залишатиметься в центральних депозитаріях, які зберігатимуть резерви для покриття витрат на управління активами та будь-яких ризиків.

 

Пропозиції будуть обговорені лідерами ЄС під час зустрічі в Брюсселі наприкінці цього тижня.

 

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив журналістам після зустрічі зі своїми колегами з ЄС у Брюсселі в понеділок, що вони прийняли "політичне рішення, хоча і не юридичне", щоб скористатися цими прибутками.

 

Жозеп Боррель, керівник зовнішньополітичного відомства ЄС, сказав журналістам: "Я не можу сказати, що була одностайність, але був сильний консенсус щодо прийняття цього рішення".

 

Однак, за словами осіб, знайомих з цим питанням, деякі країни-члени неохоче підтримують використання заморожених коштів для надання Україні військової підтримки, що може призвести до затримки прогресу в цьому питанні.

 

Джерело: Українська правда, Bloomberg