У Давосі активно обговорюється питання щодо російських заморожених активів

Всі новини

Дата

15 Січ 2024


Досі конфіскація 300 мільярдів доларів заморожених державних активів рф зустрічала опір у середовищі західних економічних та фінансових еліт, як така, що підірве довіру до банківської системи. Ці страхи активно роздмухує російська пропаганда, але, можливо, відбувається переосмислення загрози, адже на планеті не так уже й багато країн із реваншистськими режимами, які планують кинути виклик Заходу й водночас зберігають там гроші.

 

Натомість на другому році війни виборці частіше запитують, чому за війну мають платити вони, а не росіяни, тож ця ідея видається чимраз привабливішою для Білого дому. Про те, що Білий дім підтримав ідею конфіскації заморожених російських активів, ми писали тут. Водночас таке рішення є більшим викликом для Європи, адже кремль зберігав дві третини своїх активів саме в ЄС.

 

Наразі, чиновники Білого дому вважають, що за підтримки G7 можлива саме конфіскація. Для цього напрацьована певна законодавча база, втім Конгрес має ще додатково прийняти законопроєкт під назвою «Закон про REPO», який надає президенту повноваження накладати арешт на російські активи в США. А щоби прибрати страхи інших вкладників, майно рф конфіскують «з дуже конкретної юридичної причини».

 

Джерело: Інформатор, CNN