План "незаставної застави" заморожених російських активів може стати виходом із ситуації

Всі новини

Дата

23 Лют 2024


План Європейської Комісії щодо використання процентних доходів від знерухомлених активів просунувся вперед, незважаючи на початкову опозицію Європейського центрального банку. 12 лютого Рада Європейського Союзу (ЄС) оприлюднила висновки, які забороняють Euroclear та іншим центральним депозитаріям цінних паперів відтепер розпоряджатися надзвичайними прибутками, отриманими від іммобілізованих російських активів. Хоча деякі деталі ще потребують доопрацювання, ці прибутки можуть бути додані до фінансової підтримки ЄС для відновлення та реконструкції України. ЄС пішов би на ризик, зробивши це. Залежно від кожного договору застави, російський центральний банк має більш-менш сильні юридичні права на відсотковий дохід від іммобілізованого активу, і, враховуючи суму грошей на кону, він, без сумніву, буде оскаржувати це в судах.

 

Також відбулися консультації на високому рівні за участю керівництва Європейської Комісії та Міністерства фінансів США щодо того, як використати основну суму боргу, не вилучаючи її. Минулорічна заява лідерів G7, яка гарантувала, що гроші не стануть доступними для росії, доки вона не покине Україну і не виплатить компенсацію (на суму понад 300 мільярдів доларів, іммобілізованих на Заході), тепер дає можливість сказати ринкам, що основна сума ніколи не повернеться до росії і колись буде передана Україні за згодою Москви.

 

Ця м'яка гарантія може заспокоїти ринки і допомогти Україні позичити або принаймні пролонгувати значну частину свого боргу, термін погашення якого настає у вересні. Це не означає використання основної суми боргу як застави, що означало б перехід основної суми боргу з рук в руки без згоди росії і створювало б такі ж ризики, як і пряме вилучення. Але, враховуючи, що знерухомлені резерви не стануть заставою України, команди, які працюють над цим питанням, також розглядають можливість надання суверенних гарантій на випадок, якщо цей захід не спрацює, навіть через кілька десятиліть, коли в росії, як ми сподіваємося, буде новий лідер і новий режим. Хоча понад дві третини знерухомлених активів наразі знаходяться в ЄС, Брюссель, швидше за все, підтримає суверенні гарантії, якщо ризик буде розподілений п'ятдесят на п'ятдесят між Європою і Північною Америкою.

 

Джерело: Atlantic Council