Двох торговців сталлю з Флориди засуджено за відмивання грошей та порушення російсько-українських санкцій

Всі новини

Дата

19 Кві 2024


Президента ТОВ "Металхаус" засуджено до шести років ув'язнення та конфіскації $160 млн. Співучасника змови засуджено до 21 місяця ув'язнення та конфіскації $4,7 млн.

 

Джон Джан Унсалан, він же Хуррем Джан Унсалан, президент компанії Metalhouse LLC, що базується в Орландо, штат Флорида, засуджений до шести років ув'язнення за змову з метою відмивання грошей для сприяння порушенню санкцій США проти Сергія Курченка, проросійського українського олігарха. Колишній діловий партнер Унсалана, Сергій Карпушкін, громадянин Білорусі, який проживає в Маямі, був засуджений до 21 місяця ув'язнення за свою роль у цій схемі. Унсалан визнав свою провину, і йому було наказано конфіскувати 160 мільйонів доларів, отриманих від цього злочину. Карпушкін визнав себе винним у змові з метою порушення Закону про міжнародні надзвичайні економічні повноваження (IEEPA) та відмиванні грошей, отриманих злочинним шляхом, і був засуджений до конфіскації 4,7 млн доларів, отриманих злочинним шляхом.

 

Курченко був підданий санкціям Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США у 2015 році за його роль у незаконному привласненні державних активів України або економічно значущого підприємства в Україні. Дві підсанкційні компанії - ТОВ "Компанія Газ-Алянс", що базується в Російській Федерації і контролюється Курченком, і ЗАТ "Внешторгсервис", що базується в окупованому Росією грузинському регіоні Південна Осетія, - були включені до списку OFAC у 2018 році за те, що вони діяли від імені та надавали матеріальну підтримку так званим "Донецькій народній республіці" та "Луганській народній республіці" у підконтрольних сепаратистам регіонах на сході України.

 

Як зазначено в судових матеріалах, Унсалан і Карпушкін здійснювали торгівлю з цими підсанкційними фізичними та юридичними особами для закупівлі металургійного обладнання та сировини, незважаючи на те, що Курченко, "Газ-Алянс" і "Внешторгсервис" перебували під санкціями США, які забороняють американським фізичним та юридичним особам вести з ними бізнес. Жодних ліцензій від OFAC на ці платежі або перекази не запитувалося і не видавалося.

 

Розслідування координувалося через спеціальну групу "KleptoCapture" Міністерства юстиції - міжвідомчу правоохоронну групу, яка займається забезпеченням дотримання широкомасштабних санкцій, експортного контролю та економічних контрзаходів, які Сполучені Штати разом зі своїми іноземними союзниками та партнерами запровадили у відповідь на неспровоковане військове вторгнення Росії в Україну. Оголошена Генеральним прокурором 2 березня 2022 року під керівництвом Офісу заступника Генерального прокурора, робоча група продовжить використовувати всі інструменти та повноваження відомства для боротьби зі спробами ухилитися або підірвати колективні дії, вжиті урядом США у відповідь на російську військову агресію.

 

Джерело: Office of Public Affairs