Великобританія видає ліцензії російським підсанкційним олігархам

Всі новини

Дата

28 Лип 2023


З початку повномасштабної війни росії проти України, Міністерство фінансів Британії видало щонайменше 82 ліцензії на утримання підсанкційних активів, і ще багато заявок очікують на розгляд. 

 

Згідно даних NYT, за рік до війни в Україні уряд отримав 11 заявок на отримання ліцензії, пов’язаних із російськими санкціями, і схвалив дев’ять. Після війни кількість заявок зросла до більше 1000. До кінця минулого року уряд затвердив 82, і багато з них чекають рішення.

 

Так, російський банківський магнат Михайло Фрідман отримав ліцензію на утримання свого будинку в Лондоні, оплату праці 19 співробітників, включаючи водіїв, приватних кухарів, домробітниць і різноробочих, протягом першого року війни. А його колишній колега Петро Авен зміг отримати більше двох третин надбавки до ліцензії - близько 45 000 фунтів стерлінгів, що пішли охоронній фірмі, власником якої є його фінансовий менеджер Стівен Гейтер. 

 

Не можна не згадати, що колишньому російському банкіру Тінькову вдалось відсудити виключення із санкційних списків.

 

Така тенденція свідчить про необхідність перегляду механізму дії санкцій та більшого контролю за управлінням російськими активами за кордоном. 

 

Джерело: The New York Times