Велика Британія запровадила санкції проти фінансових посередників Абрамовича та Усманова в рамках боротьби з пособниками олігархів

Всі новини

Дата

12 Кві 2023


Нові санкції, оголошені міністром закордонних справ Джеймсом Клеверлі 12 квітня, спрямовані проти тих, хто свідомо допомагав російським олігархам, що потрапили під санкції, приховувати свої активи у складних фінансових схемах.

 

В умовах безпрецедентних міжнародних санкцій у відповідь на незаконне повномасштабне вторгнення Путіна в Україну - лише у Великій Британії було заморожено понад 18 мільярдів фунтів стерлінгів російських та інших активів - олігархи намагаються захистити свої статки за допомогою фінансових посередників, офшорних трастів, підставних компаній і навіть використовуючи членів своїх сімей.

 

Тепер британські експерти розкрили їхні фінансові мережі, відстежуючи осіб, відповідальних за сприяння цій діяльності, і накладаючи на них прямі санкції у вигляді заморожування активів, заборони на поїздки, транспортні санкції та санкції у сфері трастових послуг.

 

Серед тих, хто потрапив під санкції, - Деметріс Іоаннідес і Христодулос Васіліадіс, 2 кіпрські професійні посередники, які підтримують впливових російських олігархів Романа Абрамовича та Алішера Усманова. Іоаннідес відповідає за створення тіньових офшорних структур, які Абрамович використовував для приховування активів на суму понад 760 мільйонів фунтів стерлінгів перед тим, як потрапити під санкції після незаконного вторгнення Путіна в Україну. Васіліадіс, кіпрський юрист, знаходиться в центрі мережі трастів і офшорних компаній, які пов'язують Усманова і Саттон Плейс Естейт.

 

Великобританія також націлилася на фінансову мережу Усманова, включаючи компанії USM, Curzon Square Limited і Hanley Limited. Санкції проти цих компаній гарантують, що активи, пов'язані з Усмановим, зокрема особняк "Бічвуд Хаус" у Лондоні вартістю 90 мільйонів фунтів стерлінгів, залишаться під санкціями. Curzon Square Limited, компанія, яка виконувала функції лондонського офісу Усманова і була орендарем особняка  на Керзон-сквер, також підлягає заморожуванню активів. Володимир і Варвара Скоч, батько і дочка бізнес-партнера Усманова і "найбагатшої людини в Думі" Андрія Скоча, також потрапили під санкції.

 

Цей пакет санкцій стосується низки членів родин інших олігархів, яких використовують як довірених осіб для приховування своїх активів. Серед них:

- Тетяна Євтушенкова, в.о. директора фірми Redline Capital, яка належить її батькові, Володимиру Євтушенкову;

- Наталія Євтушенкова, дружина Володимира Євтушенкова, яка обіймає посади в правліннях банків та інших компаній, в яких її чоловік володіє частками, включаючи МТС Банк. Вона також входить до ради директорів телекомунікаційної компанії Instacom International, яка належить її чоловікові;

- Фелікс Євтушенков, чий батько Володимир передав йому 10% акцій російського конгломерату "Система" під час свого призначення, в результаті чого частка Володимира стала меншою за 50%.;

- Гульнара Керімова, яка володіє чотирма розкішними віллами у Франції від імені свого батька Сулеймана Керімова;

- Наріман Гаджієв, який виступає бенефіціарним власником низки підставних компаній, пов'язаних з Керімовим. Було встановлено, що компанія, пов'язана з Гаджієвим, переказувала сотні мільйонів доларів компаніям, пов'язаним з його дядьком Керімовим;

- Оксана Марченко, дружина ключового союзника путіна Віктора Медведчука і власниця численних об'єктів розкішної нерухомості в Криму.

 

Міністр внутрішніх справ також нещодавно оголосив про розширення підрозділу по боротьбі з клептократією Національного агентства по боротьбі зі злочинністю для боротьби з корумпованими елітами та їхніми пособниками.

 

Велика Британія разом з міжнародними партнерами також продовжує посилювати безпрецедентні санкції, запроваджені з метою обмеження можливостей Росії вести свою незаконну війну, в тому числі за допомогою нового механізму координації правозастосування з метою посилення дотримання та виконання запроваджених санкцій.

 

Впроваджуючи ці заходи, Велика Британія гарантує - відповідно до своїх правових стандартів - що Путін і ті, хто продовжує підтримувати його війну, не матимуть доступу до жодного з цих активів доти, доки не припинять порушення суверенітету і територіальної цілісності України.

 

Джерело: Уряд Великобританії